Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skottland får ökat självstyre trots nej

Europeisk politik hade blivit lite mer spännande om skottarna valt att rösta ja till självständighet. Nu blev det inte så. Med en knapp majoritet blir Skottland kvar i Storbritannien.

Kanske är resultatet det bästa. Mer dramatik var inte något Europa behövde. Så resonerar åtminstone de flesta politiska proffstyckare om den skotska folkomröstningen. Argumenten har varit flera och bottnat i vilka konsekvenser som hade följt av en självständighet. Som att det hade uppmuntrat till ytterligare separatism runt om i Europa – bland annat i det spanska Baskien och Katalonien.

Eller hur en självständighet hade påverkat Storbritannien. Ett utträde hade skänkt Storbritannien en kraftig konservativ majoritet i parlamentet under överskådlig tid. Därmed hade också risken att Storbritannien lämnar EU ökat avsevärt. I synen på den Europeiska unionen är kontrasten mellan England och Skottland stor. Engelsmännen betraktar EU som ett sänke – skottarna ser unionen som en undsättare.

Men Europas ansvar kan inte åläggas de skotska väljarna. De äger själva rätten att avgöra sin framtid utan behöva kompromissa med omvärldens tillkortakommanden.

Följden av folkomröstningen blir oavsett utgång en ökad självständighet. För att möta och mota tillbaka den skotska opinionen utlovade de tre största partierna i Storbritannien en ökad självständighet inom det brittiska väldet. För Skottland väntar nu ökad beskattningsrätt och större inflytande över välfärden. De första nya lagförslagen kommer skottarna redan ta del av i januari.

Problemet är att Storbritannien fortfarande saknar en grundlag. Det innebär att allt kan dras tillbaka med ett lagförslag. Likaså det skotska parlamentets giltighet.

Nästa steg bör rimligen vara framtagandet av en grundlag. Att en av världens demokratiska stormakter saknar grundlag kan bara beskrivas som patetiskt.