Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrällseger i Flyktingloppet

Jerry Ahrlin fick ge sig – liksom Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell. Flyktingloppet serverade i stället en riktig skrällseger i solskenet.
– Jag kan knappt fatta det här, jublar helgens överraskning, Anders Högberg.

Flyktingloppet har under åren haft en tendens att avgöras uppför den ökända Muruhatten. Loppets sista tunga stigning. Många väntade därför spänt på rapporteringen från backen under söndagsförmiddagen. Informationen som kom hade nog fått de flesta att satsa sina pengar på Oscar Svärd.

Men Vålådalsåkarens ryck i den mördande backen, 7 kilometer från mål, gav inget förutom stumma ben.

– Jag hade tänkt få med mig Jerry (Ahrlin) också, men han svarade inte så jag fick gå själv och det tog hårt, berättar Svärd.

Trots att det därifrån går i huvudsak nedför fram till målet i Gäddede, fick Svärd snabbt sällskap. Ahrlin fanns nu med i bilden, liksom Vasaloppssegraren Daniel Tynell.

som skymtade bakom granarna inne på stadion efter nästan två timmars åkning, var ingen utav dessa. Sensationellt nog hade Anders Högberg letat sig fram från klungan och glidit ifrån täten.

Umeåkaren var helt ohotad på upploppet och kunde kosta på sig både en och två segergester, med segerkransen kring halsen.

– Helt otroligt, det här betyder hur mycket som helst, sa en sprudlande glad Högberg i målfållan.

Med tanke på att säsongen höll på att ta slut redan i januari för denne, så var segern en stor överraskning. Högberg drog ju på sig en akut luftvägsinfektion efter totalsegern i Tour de Ski China och har fått kämpa sig tillbaka.

Gårdagens comeback var på förhand något av ett testlopp.

– Jag hade ju hört en massa trevliga saker om Flyktingloppet och tänkte mest vara med och köra för skojs skull, berättar Högberg.

– Men det kändes bra redan från början och jag hade också riktigt bra skidor i dag.

Tankar på seger före loppet existerade överhuvudtaget inte.

– Nej, verkligen inte. Jag hade inte satsat några pengar på mig i det här loppet, det kan jag säga.

– Mycket! Att få slå killar som Svärd, Ahrlin och Tynell är ju en riktig kick för självförtroendet.

Om andraplatsen i loppet blev det en spurtuppgörelse mellan just Jerry Ahrlin och Oscar Svärd. Ahrlin drog det längsta strået med minsta möjliga marginal.

Svensk seger blev det även i damklassen och för länet. Åsarnas Ida Olsson vann tryggt, 1.48 före Susanne Nordström från Piteå.

– Jag kände mig stark i kroppen i dag och trivdes rejält med banan, kommenterar Olsson.