Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrev populärt skämt – men alla förstår inte

Ola Ivarsson varnade för mystiska gula postbilar på Facebook. Texten har delats nära 2 000 gånger, men alla förstår inte ironin.

Annons

"Sprid vidare! VARNING! Sedan en tid cirkulerar det gula små skåpbilar som kollar i era brevlåder, håll koll på dom. Mysko!"

Så skrev Ola Ivarsson från Rogsta, Hudiksvall på sin facebooksida, och lade till en bild på en vanlig gul postbil. Texten är tänkt att vara en blinkning till de många varningar som cirkulerar på sociala medier kring vita skåpbilar som påstås användas till olika typer av brott.

– För de flesta är det uppenbart att jag driver med de där vita skåpbilarna som folk tror är ute och stjäl saker hit och dit. Hundar och jag vet inte allt.

Texten har nu delats nära 2 000 gånger. Men enligt Ola Ivarsson är det inte alla som förstår ironin.

– Man ser ju att det är en del som faktiskt tror att det är allvar, och då blir man ju mörkrädd. Jag ser bland kommentarerna att vissa skriver ungefär: "Jaha, nu har de snott postbilar också", eller: "Förjävligt, kolla registreringsnumret!" Jag bara skrattar åt det. Det är patetiskt.

Inspirationen till skämtet kom från Ola Ivarssons dotter, som diskuterat källkritik i skolan. Ivarsson tycker att folk i allmänhet delar texter på sociala medier alldeles för lättvindigt, utan att reflektera över hur rimlig informationen är.

– Den här spärren har försvunnit. Informationen kommer blixtsnabbt och folk sprider vad skit som helst. Förr läste man morgontidningen på morgonen och diskuterade den på jobbet. Nu läser man saker på nätet och sprider det vidare direkt. Varför skulle det finnas så många vita skåpbilar som åker runt och stjäl hundar och saker till exempel, det är ju orimligt. Tänk lite.

Känner du en press nu att komma på fler fyndiga saker på Facebook?

– Haha, nej verkligen inte. Så här har jag hållit på länge. Min hjärna fungerar så, det vet alla som känner mig.

---

Artikeln kommer från helahalsingland.se.