Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrik gav elev tinnitus

Skolinspektionen riktar ingen kritik mot den skola i länet där en elev fick tinnitus sedan klasskamrater skrikit i hans öra på en skolrast.

Klasskamraterna hade bundit den 10-årige pojken till händer och han kunde inte hålla för sina öron, när de andra barnen skrek.

– Vad ska jag säga? Jag tycker det fortfarande det här är vidrigt. Det som har hänt har hänt och det är en försummelse från skolans sida, säger pojkens mamma.

Hon är besviken över att skolan slipper kritik från Skolinspektionen.

– Jag anser fortfarande att skolan varit försumlig, och det står jag för.

hennes son utsatts för till Skolinspektionen i höstas.

Sedan dess har Skolinspektionen tagit in uppgifter från skolan med syfte att se om kommunen och skolan uppfyller kraven när det gäller arbete mot kränkande behandling.

Ingen vuxen har sett vad som försiggått, men barnen har lämnat ungefär samma version av det som hänt.

Skolinspektionen konstaterar att pojken utsattes för kränkande behandling när han blev bunden och skolbarnen samtidigt skrek högt. Det anser också skolan.

Skolan menar att det var en lek som gick överstyr.

berättade för skolpersonalen vad som hänt hennes son satte skolan in åtgärder efter sin likabehandlingsplan. En sådan plan ska alla skolor ha för att såväl förebygga bland annat mobbning som att agera om elever kränks.

Skolinspektionen anser att skolan gjort det den skulle efter händelsen. Den har utrett vad som hänt och gjort saker för att komma till rätta med situationen. Bland annat skrev klassläraren ett brev till alla vårdnadshavare i klassen och berättade om skolans åtgärder.

Elevhälsoteamet gick också igenom det som hänt.

Eleverna själva har flera gånger pratat om händelsen och bett pojken om ursäkt.

Skolan liksom pojkens mamma gör bedömningen att pojken har en bra skolsituation.

– Han har det bra på skolan. Det hela har skötts bra när det gäller barnen, säger mamman.

så att ingen vuxen uppmärksammade att en elev blev bunden?

Svaret är att det hade funnits en rastvakt ute på skolgården under rasten, men rastvakten hade gått in för att det ringde in. Och det var just då som barnen band pojken och skrek.

Den bristande tillsynen borde skolan erkänna, menar mamman.

– Jag tror det är likadant fortfarande, att rastvakterna inte går omkring och patrullerar. Det har jag sett själv, att personalen som är ute står och pratar på ett ställe.

utredare förutsätter att skolan ska förbättra rastbevakningen.

Pojken har fortfarande tinnitus. Hörselundersökningar har visat att pojken fått sämre hörsel. Senare i år ska en ny undersökning göras. Efter den ska familjens försäkringsbolag ta ställning om pojken har rätt till skadeersättning.

ÖP har sökt skolans rektor för kommentar utan att nå denne.