Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrivarkurs för unga på Birka i sommar

ORD. Veckan efter midsommar har 13 gymnasieungdomar chans att gå en kvalificerad skrivar­utbildning på Birka folkhögskola.


med flera av länets gymnasieskolor samt Persson Invest (PI) erbjuds gymnasister som gillar att jobba med texter att söka stipendier för en veckas inackordering på skolan.

– Vi har engagerat poeten och läraren Pär Hansson som bland annat jobbat vid Gotlands och Biskops-Arnös folkhögskolor.

Det berättar Görel Stephansson, en av de ansvariga vid Birka, där man även tidigare år drivit liknande skrivarkurser.

I höstas gick förfrågningar ut och nu är det klart med finansiering av 13 platser, varav Persson Invest betalar för fyra och några gymnasieskolor i länet för övriga nio.

PI-platserna gäller elever vid Wargentin och Palmcrantz, medan Jämtlands gymnasium betalar fem platser, Härjedalen och Birka varsin och två platser betalas av Bromangymnasiet i Hudiksvall. Eventuellt kan ytterligare någon skola tillkomma.

Skolorna uppmanas nu hitta lämpliga stipendiater. Persson Invest har en särskild jury som bedömer de ansökningar som kommer in till de fyra platser företaget betalar för.

– Vi vill gärna uppmuntra unga skrivare, säger PI:s Gunilla Johansson, som själv gav ut en lovordad roman för något år sedan.

sida påpekar man att det finns ett särskilt värde i om stipendiaterna får möjlighet att bo avskilt och träffa andra

”Det känns viktigt att nå unga i ett skede av livet då många brottas med existentiella frågor. Skolan vill också öka intresset för litteratur och det skrivna ordet.”

både prosa och dikter samt analys av andras texter. Det som produceras kommer senare att samlas till ett litterärt kompendium.