Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrota landstingen och låt staten ta hand om vården

Nu rapporterar SVT:s "Aktuellt" om de orimliga och starkt varierande vårdköerna i svenska landsting. Det är mer regel än undantag att man får vänta månader på en cancerbehandling. Under tiden riskerar cancern att spridas och bli dödlig.

Det är fullständigt galet att man, trots att över 10 procent av bruttolönen betalas in varje månad i landstingsskatt, så är vården långt ifrån effektiv eller ens tillgänglig. Dessutom får man betala en besöksavgift varje gång så "gratis" är inte vården.

Varför accepterar vi det år efter år? Måste man betala vården själv genom privat sjukvårdsförsäkring för att inte riskera att dö i den offentliga vårdkön? Jag är orolig och betalar för sådan i dag. Det är en otrolig skillnad på bemötande och effektivitet!

Den vårdgaranti som finns är hela 187 dagar, över ett halvår innan man behöver erbjuda operation eller någon åtgärd. Det är fruktansvärt länge och många gånger klarar inte landstingen av att uppfylla garantin.

Notera att det inte finns något direkt straff ifall landstinget inte uppfyller vårdgaranti förutom att man missar del av "kömiljarden", samt att patienten får söka sig till annat landsting (och nya köer).

I min privata sjukvårdsförsäkring får jag 500 kronor per dygn ifall jag inte får operation inom 14 dagar. En viss skillnad till 1/15-del av kostnaden!

I dag är vården inte lika utan det är beroende vilket landsting man hör till. Det är inte acceptabelt att man riskerar att dö för att ens eget landsting vill spara medan medborgare på andra sidan länsgränsen blir behandlade och garanteras överlevnad.

Landstingen har överlevt sig själva. För 50–60 år sedan var rörligheten bland medborgarna låg, men med bättre vägar och snabbare kommunikationer så rör man sig över större områden. Många jobbpendlar långa sträckor och långa tider. Andra har relation på annat håll än hemorten.

I dag kan man inte gå in på vilket sjukhus som helst i Sverige utan att bli hänvisad till sitt "hemlandsting".

Det är alltså dags att skrota landstingen och lägga det helt på staten. Då kan de nuvarande sjukhusen specialisera sig på viss form av vård och ta emot långväga patienter utan att det fastnar i administrativa träsk.

Patienterna kan själva välja sjukhus, vilket gör att det blir intern konkurrens så att de måste vara effektiva och patientvänliga. I dag saknas incitament att bli bättre då landstingen är garanterade intäkt via skatten – "kunderna" är tvångsanslutna så pengarna rullar ju in oavsett.

Om kostnaderna blir för höga så kan man bara höja skatten eller "priserna". Ett drömläge för varje privat företag.

Genom statlig vård skulle vi även slippa alla politiska småpåvar som bara trasslar till verksamheten. Vården är för viktig för att politiseras lokalt!

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel