Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrotar planen på etablering i stan

Nya Närvården hade långt gångna planer på att öppna hälsocentral i Östersund. Men nu stoppas satsningen.

– Vi har helt skrotat den tanken just nu, säger Hans Boberg, läkare, vd och delägare i Nya Närvården.

Just nu? Betyder det att ni kanske startar senare?

– Vi har snart ett val och vad skulle ett majoritetsskifte betyda? Oppositionspartierna är betydligt mer företagsvänliga för vården och glesbygden.

Nya Närvården var nyligen redo att lämna in en ansökan om etablering i Östersund till hälsovalskansliet.

Hade ni klart med fasta läkare?

– Jajamen. Vi hade väl 7-10 läkare på papperet, men jag vet inte hur många tjänster det skulle bli. Och vi har haft sju lokaler att välja på, varav två hade varit intressanta.

Vilken respons fick du när du när du kontaktade läkarna?

– Det var de som kontaktade mig.

I förslaget till nya bestämmelser i hälsovalet finns flera förändringar som, enligt Hans Boberg, sammantaget innebär ett ogästvänligt klimat för privata vårdföretag. Till exempel kan regelverket i hälsovalet göras om med kortare varsel än i dag.

– Det finns inte på världskartan för oss att starta i Östersund under de här förutsättningarna. På grund av ekonomin och den politiska ovissheten. Det är allt för nyckfullt och osäkert.

Nya Närvården har i dag hälsocentral i Hoting och filialer i Strömsund och Hammerdal. Förslaget från den politiska styrgruppen i landstinget innebär att företaget förlorar 1,6 miljoner kronor när reglerna för ersättning ändras så att patienternas bostadsort betyder mer än hälsocentralens geografiska placering. Den politiska majoriteten (S, V och MP) anser att förslaget rättar till orättvisor, som finns i dagens system.

Är det besvärande för Nya Närvården att ni har fått 1,6 miljoner kronor som ett resultat av en skevhet i systemet?

– Den listningsregeln var nödvändig för att vi skulle klara av de andra orättvisorna. De 1,6 miljonerna har ätits upp av andra delar av systemet som har missgynnat oss.

Hans Boberg menar att landstingets hälsocentraler i praktiken får ungefär 1 miljon kronor extra per styck om underskottet i landstingets primärvård fördelas jämnt över hälsocentralerna. Dessutom har Nya Närvården en högre IT-kostnad för att få tillgång till landstingets journalsystem.

– Vi måste ha en ekonomi i balans och vi måste anpassa oss. Medan landstinget har haft underskott och bara kan köra på.

Nya Närvårdens verksamhet i Hoting, Strömsund och Hammerdal fortsätter som vanligt till och med 2014. Vad som händer från och med 1 januari 2015 är ovisst i dagsläget.