Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skulle vi foga oss?

Sverige står i begrepp att erkänna Palestina som en egen stat och detta ifrågasätts förstås av USA och Israel. Men är det rätt eller fel?

Historiskt så var det område som kallas Palestina området från Medelhavet till Jordanfloden. Detta var ett FN-mandat under brittisk förvaltning (inkluderat nuvarande Jordanien), och efter andra världskriget tillät FN i ett icke-bindande beslut att en judisk stat skulle få bildas genom en uppdelning av området i en judisk och en arabisk del.

År 1948 utropades Israel som egen stat och Israel gick segrande ur det krig som följde och utökade sitt område betydligt utöver FN:s delningsplan. Gazaremsan annekterades av Egypten och Västbanken av Jordanien.

Innan Israel utropades hade judiska militärorganisationer drivit bort 75 000 palestinier före nyår 1948 och ytterligare 250 000 fördrevs innan Israel proklamerades som egen stat 14 maj 1948. Ytterligare 700 000 palestinier tvingades fly från Palestina. Hela familjer drevs bort från hus och hem till läger i grannländerna.

Det finns säkert nu levande palestinier som var med och minns hur det kändes. När de sedan försökte återta sina hem blev de i omvärldens ögon terrorister och har nu pressats till, av Israel annekterade, Gazaremsan och Västbanken.

Jag undrar hur vi svenskar reagerade om militära styrkor jagade iväg oss från våra hem och ut ur landet? Skulle vi snällt foga oss som man anser att palestinierna bör göra! Rätt eller fel?

Bertil Andersson

Hede

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel