Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skumma typer var erfarna skattletare

Natten till lördag fick polisen nys om att ett gäng skumma typer smög omkring i Östersundsskogarna.
Men det var bara fem Sundsvallsbor som var på en 24 timmar lång skattjakt.

Annons

Sundsvallsbon Peter Sjögren, 52 år, och hans fyra vänner åkte på fredag kväll till Östersund för att påbörja sitt skattjaktsäventyr. Geocaching, en aktivitet som de ägnar sig åt, går ut på att leta gömda "skattkistor" genom GPS-koordinater.

– Vi åkte upp till Östersund på fredagskvällen för att försöka ta så många gömmor vi kunde under ett helt dygn, säger Peter Sjögren.

Några av lådorna var gömda nära restaurangen som Sundsvallsborna besökte när de kom fram till Östersund på fredagskvällen. Men för att hitta fler var de tvungen att åka ut i skogen.

Det dröjde inte länge förrän äventyrets första hinder kom, det var nämligen så att någon eller några hade tipsat polisen om att skumma typer smög runt i krokarna.

– Vi parkerade på många olika platser i skogen så folk blev nog fundersamma på vad vi höll på med.

Sundvallsgänget fick snällt förklara vad de höll på med.

Poliserna var förstående och kände till geocaching så Peter och hans vänner kunde fortsätta med sin skattjakt, men bara efter en timme kom en ny överraskning.

– Det kom en piketbuss med poliser, vi fick förklara igen att vi inte var några brottslingar, efter det blev vi inte störda något mer. Vi sa till poliserna att vi inte hade tid att prata med dem hela natten, vi tappade ju tid, säger Peter Sjögren och skrattar.

Att polisen undrar vad geocachare håller på med förekommer ganska ofta.

– Det är klart, man har ju all rätt att bli misstänksam när det springer runt folk med ficklampor mitt i natten, vi brukar även bli stoppad av polisen när vi är och letar i Timrå.

Hur många gömmor hann de hitta under dygnet då? Siffran hamnade på 171, en bra siffra.

– I Sundsvallstrakten ligger vi nog i topp, men det finns också "powertrails" där det är närmare mellan lådorna. Följer man dem kan man ta över tusen stycken på ett dygn.

Det Sundsvallsborna var med om i Östersund var ganska harmlöst. En vårkväll 2011 larmades bombtekniker sedan en man setts tejpa fast något under en bänk i Nybro – geocaching, visade det sig.

– Själva gömmandet är en del av grejen, säger Anders Rosenkvist, ordförande i intresseföreningen Geocaching i Sverige.

På det stora hela är skattjakten dock inget större problem, enligt poliser som TT talat med. Och emellanåt har polisen nytta av skattletarna. Häromåret upptäcktes till exempel en haschgömma i Motala av en nyfiken skattletare.

Artikeln kommer från Sundsvalls tidning.