Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skydda dem som vittnar

Annons

För att upprätthålla lag och ordning är polis och rättsväsende beroende av människor som ställer upp och vittnar.

Brottsligheten och rättsförfallet i landet har nu gått så långt att snart ingen ställer upp och vittnar i domstol. Problemet har växt snabbt de senaste två decennierna utan att riksdag och lagstiftare gjort något åt det.

Hot om våld och repressalier är det som avskräcker de flesta från att vittna.

Lagstiftning, rättsväsende och polis måste ju följa med och anpassa sig till samhälls- och brottsutveckling. Med dagens teknik kan och ska alla vittnen som vill få vara anonyma.

Behöver vittnet delta vid en domstolsförhandling så finns vittnet tillsammans med civil polis på hemlig plats där de kan följa rättegången via tv eller dator samt gå in och vittna med en förställd röst där så krävs.

Vidare utbetalas skattefritt en grundersättning plus reseersättning och för förlorad arbetstid.

Med den här ordningen skulle polis och rättsväsende spara miljarder. Och svenska folket och dess polis återfå en stor del av förlorad framtidstro, motivation och arbetsglädje. Plus att brottsligheten, som i dag kostar drygt 200 miljarder per år skulle minska betydligt.

Rättspatriot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel