Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydda dig rätt mot solen

/
  • Upprepa gärna insmörjningen om du är i solen hela dagen. Det är extra viktigt när du är på stranden och badar och torkar dig. Foto: Scanpix
  • Aj aj. Vem har inte varit med om att huden ömmar efter en dag i solen.Skydda dig smart så slipp-er du bränna dig.
  • Barn får gärna använda både solhatt och solglasögon. Och självklart  ordentligt med solkräm.
  • Solens strålar är sköna men i början av sommaren räcker det med ynka 20 minuter under dagens varmaste timmar för att nästan vem som helst ska bränna sig.

Solens strålar må vara sköna men de kan vara ack så obarmhärtiga. Många bränner sig på försommaren när längtan efter att bli sommarbrun är stark. Bli solsmart så kan du både njuta mer och få en snyggare solbränna.

Annons

De flesta har nog känt den blossande, stickande känslan i huden efter att ha bränt sig i solen. Att leva i ett land med många mörka månader gör lätt att man kastar sig handlöst ut i solen när den väl tittar fram.

– För många handlar det om att ändra inställning till solen så att man inte bränner sig direkt. Många gånger är skugga och kläder det bästa skyddet, en t-shirt motsvarar ungefär solskyddsfaktor 10 och genom jeans går inga strålar alls, säger Monica Brandter, solskyddsexpert och kategorichef på Apoteket.

skydda sig första gången de utsätter sin vinterbleka hy för försommarsolens starka strålar. Ingen blir snabbare brun av att strunta i solskydd – bara snabbare bränd. För en varaktig solbränna gäller det att gå ut försiktigt. Utan solskydd klarar få mer än 20 minuter mitt på sommardagen utan att bli brända.

Vilken solkräm du ska välja beror på vilken hudtyp du har. Teoretiskt sett innebär solskyddsfaktorn i solkrämen hur många gånger längre du kan vistas i solen utan att bränna dig, och det går att skydda sig upp till solskyddsfaktor 50.

– Om man använder faktor 50+ rätt är det som tjocka kläder. Ser du flaskor som det står 60 på ger de ändå inte bättre effekt, säger Monica Brandter.

att det nästan alltid är bättre att använda mer solkräm än man tror.

– Många gör misstaget att smörja sig för tunt. Solskyddsfaktorn är framtagen i laboratorier och där utgår man ifrån ett tjockt lager. En vuxen person som smörjer in hela kroppen ska använda en hel handfull solkräm, nästan en halv deciliter behövs för att det ska bli faktorn som står på flaskan.

Mer läsning

Annons