Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddad skog avverkas

Skogsbolaget avverkar skog med höga naturvärden. Det påstår Fältbiologerna i en rapport från Jämtland.
– Skogsindustrin har mycket pengar och makt att påverka politiken, och därmed lagen, så att den passar dem, säger Johan Morberg.

I augusti gjorde Fältbiologernas skogsnätverk en inventeringsresa i Strömsunds kommun. Då kom de fram till att Holmen skog avverkningsanmält och påbörjat avverkning på områden med höga naturvärden.

– Vi arbetar med att sprida ljus över skogsbolagens, i detta fall Holmens, bristande naturhänsyn och brott mot FSC:s kriterier. Det är oroväckande att ett skogsbolag inte ens bryr sig om att sätta sig in i hur skogens ekosystem fungerar, säger Johan Moberg, från Fältbiologernas skogsnätverk i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att FSC drar tillbaka Holmens certifikat. Vi hoppas också att politikerna ser till att myndigheterna får resurser att kunna utföra ett fullgott kontrollarbete. Ungdomar ska inte behöva göra myndigheternas arbete ideellt för att det ska bli gjort.

Enligt fältbiologerna ledde inventeringsresan till att Holmen tillfälligt stoppade en pågående avverkning.

Även Skogsstyrelsen har besökt och bekräftat Fältbiologernas bedömning att området hade höga naturvärden.

Läs mer:

Fältbiologerna fann skyddade arter – Skogsavverkning stoppades