Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skydden räddade Malins liv när hon blev påkörd i backen

Malin Westerdahls härliga skidresa till Åre höll på att sluta i tragedi. Ryggskyddet räddade hennes liv, men sviterna av den brutala kollisionen finns fortfarande kvar.

Annons

De var fem vänner som åkte i VM8:an den första februari. Två åkte framför Malin Westerdahl och två hamnade efter. Ingen av vännerna såg vad som hände, men när de kom ifatt Malin låg hon i snön och blödde näsblod med benet i en konstig vinkel. Bredvid stod en okänd man som hade kört på henne, han bad om ursäkt och påstod att hon mådde bra; att det bara var näsblod. Men det skulle visa sig vara mycket mer än så.

Malin bröt otroligt nog inga ben. Däremot fick hon högsta gradens hjärnskakning, en sned ryggrad och höft och det högra benet fick en sån smäll att hon knappt kunde stödja på benet på flera dagar. Dessutom stukades båda hennes tummar och hon fick muskelblödningar i axlar, nacke och rygg. Mannen som körde på henne sa att han skulle hämta hjälp och det var sista gången de såg honom. Vännerna fick själva skaffa hjälp.

– Någon måste ju ha sett olyckan, men de förstod nog inte hur allvarligt det var, säger Malin Westerdahl. 

Malin Westerdahl har inget minne från kollisionen, men har korta minnesglimtar från ambulansen och ifrån när de klippte upp hennes kläder. Ett par dagar efter olyckan är också oklara, och fortfarande har hon problem med minnet ibland.

– Det är rätt läskigt och hemskt att inte veta vad man har gjort eller sagt. När jag var på sjukhuset och såg min spegelbild med ett blåslaget och uppsvullet ansikte, utan att veta vad som hade hänt, fick jag en chock, berättar Malin.

Drygt tre veckor efter olyckan får Malin inte anstränga sig eller utsättas för stress och har svårt att koncentrera sig. Hur lång tid det tar innan hon blir återställd går inte att säga, det kan ta månader eller år. Just nu är det stora problemet skolan, hon går i nian och de nationella proven har precis dragit igång. Men hon märker att hon har tappat mycket, tidigare har hon haft högsta betyg men har nu svårt att klara de grundläggande frågorna på testproven.

– Nu är de ytliga skadorna borta så det syns inte längre att jag mår dåligt. Men jag har fortfarande ont i hela huvudet och nacken hela tiden, och det liksom pulserar i ansiktet, säger Malin Westerdahl.

Att det inte syns utanpå att Malin Westerdahl fortfarande lider av sviterna från olyckan kan vara jobbigt, speciellt när omgivningen tror att allt är bra igen. Därför valde hon att förklara på sin blogg hur det låg till, och efter det har hon fått mycket respons och förståelse.

När Malin Westerdahl blev påkörd hade hon på sig ryggskydd, hjälm och skidglasögon, vilket kan ha räddat hennes liv. Att utrustning är A och O har hon fått lära sig från barnsben, men i backarna är det trångt och andra åkares förmåga eller oförmåga kan ställa till det.

– Jag har inte känt att jag varit rädd för att åka skidor igen. Men det är ju lätt att säga nu, när jag väl står där vet jag inte. Hur stor är risken att det händer igen?

Annons