Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsjakten norr om Hede avslutad

Den varg som rivit ren och älg norr om Hede sköts under gårdagen av länsstyrelsens personal. Vid 12-tiden fälldes den från helikopter.

Det visade sig vara en vargtik med en vikt på 35 kilo som har ställt till besvär för framförallt Mittådalens och Handölsdalens samebyar.

På fredagseftermiddagen lämnade Naturvårdsverket beslut om att tillåta skyddsjakten varvid länsstyrelsen inledde skyddsjakten under lördagen.

I går kunde vargen lokaliseras och med hjälp av helikopter kunde den avlivas. Enligt länsstyrelsen tog det en minut innan vargen föll. Den sköts sex kilometer väster om Nysätern.

Samebyarna begärde för 14 dagar sedan tillstånd på skyddsjakt.

– Visst är det bra att den nu är borta då den ställt till mycket extrakostnader för oss, säger Per-Jon Fjellgren, ordförande i Mittådalens sameby.

Men han är dock kritisk till att besluten på skyddsjakt tar så lång tid.

– När det gäller den här vargen så fanns möjlighet att ta bort den för två veckor sedan. Efter det har vi tvingats till extrabevakning, bland annat har vi haft helikopter till hjälp, och dessutom har den rivit ännu fler renar under den tid Naturvårdsverk och länsstyrelsen funderade på om de ska bevilja skyddsjakt eller inte.