Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsombud kritiserar arbetsmiljön på Fjällsol

Nu kräver Kommunals huvudskyddsombud, Nancy Fridh, att det vidtas åtgärder och att det sker en radikal förändring av

arbetsmiljön för personalen på servicehuset Fjällsol i Funäsdalen. Enligt henne känner personalen varken förtroende eller stöd från sina chefer.

I en skrivelse till Härjedalens kommuns socialförvaltning konstaterar socialförvaltningens huvudskyddsombud att arbetsmiljön på Fjällsol inte är bra och att det sker en radikal förändring.

– Personalen har en tung arbetsbelastning, stressen är stor och de har minimalt inflytande och delaktighet i sin arbetssituation, säger Nancy Fridh.

De upplever att cheferna inte ger det stöd som krävs och att de bland annat uppmanas att inte använda lyfthjälpmedel då detta tar för lång tid.

Vidare kritiseras organisationen då personalen inte vet om det kommer någon vikarie om någon personal är sjuk. Arbetsplatsträffarna är i själva verket rena informationsmötena där inte ledningen har tid att lyssna på personalen.

– Ledningen lyssnar inte och tar inte deras arbetssituation på allvar, smärtgränsen är nu nådd. Fortsätter det här har vi snart ingen personal kvar, säger Nancy Fridh.

Personalen ska ha fått information om att de inte får skriva avvikelser och de får allt oftare klagomål av kommunsjuksköterskan för att de inte hinner utföra sina arbetsuppgifter. Ett flertal av de anställda känner sig även kränkta av ledningen då chefer gjort parodi på de sjukskrivna inför annan personal.

Huvudskyddsombudet Nancy Fridh har nu lämnat in en lista med tio punkter till socialförvaltningen. Åtgärderna gäller arbetssituationen på servishuset Fjällsol, hemvård och demensboende.

– Nu har kommunen tio dagar på sig att upprätta en handlingsplan som vi godkänner. Om inte, går ärendet vidare till Arbetsmiljöverket, säger Nancy Fridh.

– Något måste hända och det snabbt. Nu börjar vi på allvar se effekterna på personalnedsättningen som skett de senaste åren.