Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skynda er att njuta – fyra bra utställare!

Wow, vilken konsthelg det var. Fyra utställningar, fyra helt olika konstnärliga uttryck.

Men alla fyra har det gemensamt att de skapat konst som berör. Grattis Östersund, det är läge att ge sig ut och titta på konst…

Jag börjar med den minsta utställningen.

Hos Svenssons Ramar kan man just nu och fram till den 28 november möta nya målningar av Maria Olsson.

Ända sedan jag första gången mötte hennes måleri i den lilla restauranglokalen efter Artillerigatan, som många fortfarande minns som Monas förkläde, har hennes konst funnits med mig.

Det var redan då ett måleri som direkt fångade mig och den känslan lever kvar över ett decennium senare.

Det är realistiskt, men det är samtidigt levande bildpoesi. Det finns ett slags vemodets skimmer över de fångade stunderna med människor, hus och landskap.

Frusna ögonblick. Inte som fotografier, utan bara med det väsentligaste kvar, oavsett om det är grabben med hockeyklubban, det upplyfta barnet, sjuksköterskan på bänken i grönskan eller de hopprepshoppande barnen.

Det är ett måleri som vet när bildens delar stämmer av mot varandra, när inga mer detaljer behövs. Här visas fjorton målningar skapade i olja och akryl på pannå och bara två på duk.

Det måste ses, den här gången också. Jag gillar verkligen Maria Olssons måleri.

• På Ahlbergshallen visas sedan i lördags en av de häftigaste utställningar som varit i de lokalerna.

Marcus Mårtensson är en herre som hunnit med en hel del, en karriär som buktalare, gjort skivomslag till Dead Kennedys, examen i religionsvetenskap, rockabilly-DJ, spoken word, konferencier på wrestling och framför allt som en speciell målande konstnär.

"Information Overload" är utställningen döpt till. Massor av mindre och större målningar. På träplankor, träpannåer, en SJ-pall, och jag vet inte vad, har han målat sina bilder inspirerad av serier, gamla B-filmer, rockabilly, reklamteckningar, skivomslag, propaganda, bilder och massor av texter.

Målningar som ofta till formen inte är vanliga fyrkanter. Och som sagt, en egen mix av små och stora verk, verk som ibland kräver en hel del tid för att kunna ta in.

Hela utställningen är som att låta sig översköljas av en flod av populärkulturens alla yttringar. Det är smart, det är humoristiskt och ofta väldigt tänkvärt.

Här finns ett tydligt släktskap med det som Jimmy Herciuk visade hos Lars Bolin Gallery i våras.

Information Overload är också en utställning som Östersunds alla älskare av gammal rock, B-filmer, äldre serier och annat borde skynda sig för att se. Utställningen finns kvar till den 24 november.

• På Härke konstcentrum var det i lördags vernissage för utställningen "Mellan himmel och jord" med måleri i akvarell och blandteknik av Marika Wahl-Lindberg.

Det måleri som visas har delats in i olika grupper. "Evolutionen", "Mellan himmel och jord", "Skam" och "Magi och fantasi". Allt som visas är präglat av en nästan helt oemotståndlig skaparglädje.

Det går ett flow genom alla målningar där färg och motiv liksom drar på för att tillsammans få till något speciellt.

Glädje och humor och en hel del djur. I bilderna finns ofta små glimtar i ögonvrån bestående i till exempel en sol som blir en kompassros, ett bröllop i Arktis där bruden får välja på en isbjörn eller en pingvin och mitt i hela utställningen hänger en stor hängmatta med ett målat örngott till kudde.

Marika Wahl-Lindberg har det där sköna och unika handlaget i att hon verkar kunna måla de mest banala motiv, med ibland väldigt pastelliga färger, på ett sätt så att det ändå känns fräscht och angeläget.

Det här är en utställning av feelgood-konst som jag varmt kan rekommendera. Den hänger kvar hos Härke konstcentrum till den 24 november.

• Mari Vedin Laaksonen visar just nu på Galleri Remi en utställning med enbart måleri i olja, akryl och ibland även med tusch.

Det är en utställning med klassisk stafflikonst, till skillnad från det mesta som Mari har visat på senare år. Här finns till exempel en serie med stora akrylmålningar, abstrakta målningar med mycket färg som fått tema av årstidernas växlingar med snö och höstfärger.

Ett tema och ett sätt att måla som Mari även tidigare har arbetat inom. En annan serie målningar i olja återger abstrakt olika sinnestillstånd.

Men mitt i det abstrakta finns också ett klassiskt landskapsmåleri. Här finns ett par intensiva sommarstudier i olja döpta till Promenaden där man riktigt hör och känner sommarens surrande insekter, doftande grönska och varma sol.

Även andra landskapsmålningar lugnar ner tempot hos några av de hetsigare abstrakta akrylmålningarna.

Trots alla de olika delar jag redogör för ovan så är det här en skönt sammanhållen utställning.

De olika delarna stöttar och lyfter fram varandra på ett lyckat vis. Och visst är det aningen ojämnt och visst hade det kunnat fokuseras aningen mer.

Men samtidigt är det som helhet en sevärd utställning skapad av en säker målarhand som vet precis vad hon sysslar med.

Utställningen hänger kvar på Galleri Remi till 27 november.