Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Skynda er att ta hand om skogen

Steinar Mårtensson har upplevt både tromber och stormar under sina år som virkesköpare åt SCA. Men skadeverkningarna efter stormarna i december är det värsta han någonsin sett. Nu kommer han med en uppmaning till alla skogsägare.

– Skynda er att ta hand om skogen, annars kan det bli ännu dyrare längre fram.

Han syftar på skadorna som granbarkborren kan ställa till med, om den börjar sprida sig bland mängden av stormfällda träd i Strömsunds kommun.

Båda stormarna Hilde och Ivar ställde till med skador för miljoner i länet, och det kommer att dröja länge innan all drabbad skog är omhändertagen.

– Fast egentligen var det en namnlös storm mellan Hilde och Ivar som tog hårdast på skogen här uppe. Det är bedrövligt hur det ser ut, och jag tycker verkligen synd om de drabbade skogsägarna, säger Steinar när vi träffar honom på virkesterminalen i Hoting.

Det kommer att ligga mängder av stormfälld skog kvar, som de inte hinner ta hand om. Steinar hoppas därför att det inte blir en gynnsam vår för granbarkborren, som behöver 17 grader för att få optimala förutsättningar att börja sprida sig.

Vilket råd har han då till de privata skogsägarna?

– Om man har utspridda vindfällen är det bäst att anlita någon lokal entreprenör med motorsåg, i stället för att vi på SCA ska skicka maskiner och ta hand om det. Då är risken att man till och med kan bli skyldig pengar. Däremot ska man inte vara brydd att fråga om man ser en skogsmaskin i närheten av sitt skifte, då kan det hända att man får hjälp.

Högarna med träd på SCA:s virkesterminal är digra, och består övervägande av stormfälld tall. Skogsägarna får bara drygt 40 procent av ordinarie pris för stormfälld skog, och Steinar förstår att många har haft en tuff tid efter stormarna.

– Ja, det är många som är nedstämda. Dels blir det dyra avverkningar, och dessutom är försäkringarna dyra, konstaterar han.

Artikeln kommer från tidningen Strömsund.