Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyttekungen slåss för sin plats i startelvan

/
  • Jacob Widgren tillhör ÖFK:s främsta energispelare och gjorde dessutom flest mål av alla i laget förra säsongen. Given i startelvan mot Carlstad kan tyckas, men riktigt så enkelt är det inte i årets stenhårda konkurrens kring laget.

Skyttekung i ÖFK förra säsongen.
I år är Jacob Widgren inte ens säker på en plats i startelvan.
– Jag slåss med sju–åtta spelare, säger han.

Annons

På onsdagsträningen med tre dagar kvar till premiären i division 1 norra fanns hela 29 spelare till Kalle Björklunds förfogande.

En av dem: Jacob Widgren, 21.

Lagets hjärta och lungor, lojal, lovande, allround och inte minst – han vann lagets interna skytteliga på sju mål förra säsongen.

Ändå är han inte självskriven startspelare.

– Nej. På de fyra positioner som är aktuella för mig är vi sju–åtta spelare som konkurrerar. Och det är nog ingen av dem som kan sägas vara helt given, säger ”Jacke”.

– Det är klart att det märks. Alla vill ju visa att just de ska vara med, inte minst så här nära seriestarten. Och hellre det än tvärtom; är startelvan spikad sedan länge kan några spelare bli för bekväma. Nu har alla verkligen chansen.

– Själv har jag väl fördelen av att vara ganska mångsidig, jag tycker faktiskt att det är en rolig utmaning var jag än spelar i laget. Men så resonerar kanske de flesta, man spelar hellre på en ovan position än sitter på bänken.

– Centralt i banan, men forward eller mittfältare spelar mindre roll, säger Widgren som har ytterligare en konkurrensfördel i sina djupledslöpningar.

– Det har blivit en naturlig roll för mig, åtminstone i det här laget där väldigt många spelare har bra fötter och teknik. Det behövs ju någon som löper och tar emot passningarna också.

– Framför allt erfaren- heten och förmågan att skapa lugn i spelet ibland, även om energin i spelet kanske är det här unga lagets starkaste vapen. Vi kan köra över ett motståndarlag bara genom att springa mer än dem.

framhåller annars Widgren som ett av de starkaste argumenten till varför ÖFK kan göra en bättre säsong i år.

– Att spela i den här serien är helt enkelt tuffare än vad man tror, och man måste uppleva det för att förstå det.

– Det vimlar av ex-allsvenska spelare i motståndar- lagen; ett felbeslut och det kan vara helt kört. Nu gör många hos oss sin andra d ivision 1-säsong och det tror jag betyder mycket.

– Jag ser mig inte som en etablerad spelare i ettan än, men märkte ändå hur viktigt det var att bara få göra åtta inhopp första året. Det är nytt och nervöst, men man känner att man är där.

17 juni 2007 kändes det verkligen att han var där. Dittills otestade ”Jacke” kastades in på Midgårdsvall- en med några minuter kvar och gjorde 3–3 på övertid mot Valsta Syrianska.

... 3–3 mot en lobb över målvakten. Det var nog första lobbmålet i hela min fotbollskarriär, men någon gång ska man väl göra det också.

– De allra flesta målen styrs faktiskt av slumpen, men att vara på rätt ställe är kanske mer en egenskap man antingen har eller inte. Jag brukar vara sugen när det bränner till, säger Jacob Widgren.

Mer läsning

Annons