Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slå ihop länets kommuner

Jämtlands län står inför stora framtida utmaningar. Minskad befolkning leder till att allt färre ska försörja allt fler.

Enligt SKL:s prognoser är vi inne i en period där kommunernas kostnadsökning till följd av den demografiska utvecklingen nästan kommer att tredubblas fram till 2017. Motsvarande kostnadsutveckling finns på landstingsnivå.

Många av länets kommuner har redan i dag svårt att få sin ekonomi att gå ihop trots att man kvalar in i den mindre smickrande ligan av kommuner med landets högsta skatt.

Hög skatt och brister i samhällservicen leder till att befolkningen av detta skäl minskar ytterligare med minskad skattekraft som en direkt konsekvens. Många är vi nog som inser att det behövs en ny kommunreform där kommuner slås samman.

För Jämtlands län bör man överväga om det inte är lämpligt med en kommun. En Jämtlands kommun skulle få drygt 126 000 invånare, vilket är cirka 1,5 procent av Sveriges befolkning på cirka 12 procent av Sveriges yta.

En kommun av hela länet skulle ge betydande besparingar. Politikerorganisationen skulle avsevärt kunna minskas. Administrativa uppgifter skulle kunna rationaliseras. De belopp som frigörs skulle i stället kunna användas till att behålla en god samhällservice.

Ingen länsinvånare kan väl tycka att det är bättre att avlöna en allt för stor politisk- och administrativ organisation i stället för att tillgängliga resurser används till skola vård och omsorg.

Tyvärr ser många i första hand problem med att slå samman kommunerna i stället för de möjligheter som skulle uppstå.

Tyvärr är det också så att våra politiker i kommuner och landsting som närmast skulle kunna engagera sig i detta, många gånger är mera rädda om sitt uppdrag än att de vågar lyfta frågan.

Den 14 september är det val. Vi har då möjlighet att välja politiker som på ett pragmatiskt sätt vågar ifrågasätta hur våra små kommuner i längden ska kunna klara sig och som också vågar diskutera lösningar.

Vid valet får vi också möjlighet att välja ett direktvalt regionfullmäktige då Jämtlands län från 2015 får bilda en egen region som bland annat kommer att överta landstingets och regionförbndets uppgifter.

Ett regionfullmäktige bestående av pragmatiska kompetenta politiker som ser länets bästa först av allt är ytterst avgörande för länets framtid.

Säkert suktar nuvarande politiker i landstingsstyrelsen efter att få en plats i en framtida regionstyrelse. Hoppas att väljarna i länet, oberoende av partifärg, ser tillbaka på hur nuvarande majoritet i landstinget skött sitt åtagande.

Man har tyvärr, i vissa avseenden, visat en närmast total brist på kompetens och civilkurage.

Det är också högst anmärkningsvärt att till exempel Robert Uitto (S) och Harriet Jorderud (S), som båda tidigare arbetade hårt för att vi skulle bilda en ny region med Västernorrland, nu talar sig varma för att Jämtlands län bildar egen region.

Snacka om att byta åsikt utan att skämmas.

Bengt Åsengård

Framtid Jämtland