Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slå vakt om en levande stad

Lillängefrågan är ytterst en fråga om stads och samhällsplanering, inte om etablering av nya köplador för ökad detaljhandel i stadens utkant.

Den rapport som kommunen beställde innehåller oklarheter och spekulationer. Befolkningens tillväxt, sammansättning och köpkraft extrapoleras från dagsläget, vilket är oseriöst.

Ett alternativt scenario vore att presentera en rapport utifrån olika förutsättningar och konjunkturlägen. Detaljhandeln i dag är väl tillgodosedd. Situationen i centrum är prekär, med tomma skyltfönster och ett näringsliv som inte anställer på grund av osäkra förutsättningar.

Det man vinner i arbetstillfällen i ett planerat nytt köpcentrum förloras med marginal i centrum.

I dagsläget har Östersund förorter i avsaknad av basal service; livsmedelsbutiker och många andra servicefunktioner.

Med nya köplador utanför staden riskerar även centrum att bli en förort, ett Jamtli på dekis – en halvgammal stadskärna med tomma lokaler och fallande fastighetsvärden. 100 kvadratmeter butiksyta på betongstationen/Lillänge är inte lika med samma yta i centrum.

Centrumhandeln betyder mer, för näringslivet, för stadens funktioner som stad, och för turismen. Slå vakt om den levande staden Östersund.

Gunnar Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel