Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släckta lampor skapade klagostorm i Östersund

Östersundsborna hajade till när gatlyktorna släcktes tre veckor tidigare än normalt.
– Oj vad mycket folk har ringt, säger Kenneth Winterqvist. Minst 40 samtal.

Annons

Han är bara den som byter trasiga lampor, säger han, men han är chef för gatu- och väghållningen i Östersunds kommun. Frågar man i växeln efter den som har hand om ”det här med lysena” blir man kopplad till Kenneth.

Fler än ÖP måste med andra ord ha gjort det i går. För sedan några dagar tillbaka har östersundsborna märkt att det är beckmörkt i stan på kvällarna. Normalt upphör kvällsbelysningen runt 20 maj, då är det ljust nog, men nu släcktes lamporna tidigare av besparingsskäl.

För tidigt, menar en tonårsmamma som mejlade ÖP och uttryckte oro för att hennes döttrar skulle gå hem över en mörk gångbro på kvällarna. För svart, sa de som ringde till Kenneth. De ville också veta varför det lyste på Rådhuset, i skidbacken och i Arctura.

– Men det är andra avdelningar. Fritid har backen, Jämtkraft har Arctura och Fastighet har Rådhuset, förklarar Kenneth.

Han hänvisar till Bertil Danielsson som är den tjänsteman för de politiker i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som har bestämt att det ska vara mörkt.

– Jag har inte fått ett enda samtal om gatlysena. Men det kan bero på att jag inte har haft telefonen på.

Ska ni tända igen?

– Nej, jag har inte fått något samtal om det i alla fall.

Varför lyser Rådhuset om det är släckt på gator och i parker?

– Fastigheter styrs av andra. De får väl släcka om de vill. Det är kommunstyrelsen som bestämmer det. Det är Jens själv.

Jens Nilsson (S), är kommunstyrelsens ordförande.

Janne Högberg är tjänsteman vid fastighetskontoret som alltså råder över kommunens fastigheter, bland annat Rådhuset. Han berättar att all belysning automatstyrs och släcks vid 22.00. Lamporna är utbytta mot lågenergilampor vilket har minskat energiförbrukningen med 90 procent. Rådhuset lyser dock längre.

– Vi tycker att en sådan vacker byggnad ska synas.

Nu vill politikerna som styr över gatlysena göra en likadan energibesparing som fastighetskontoret. Det skulle halvera kostnaderna för lamporna.