Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slagbjörnen på lekplatsen kommer inte att jagas

Länsstyrelsen har inga planer på att ingripa mot den björn som i onsdags slog en älg på fotbollsplanen i Hede.

– Det är inte onormalt att björnar jagar älg. Fotbollsplanen i Hede ligger nära skogen och vi måste acceptera att det ibland finns björnar intill bebyggelse. Den här årstiden söker de ofta efter grönt gräs att äta, säger länsstyrelsens rovdjursexpert Magnus Kristoffersson.

Björnen i Hede lämnade sitt byte och sprang till skogs när en bil närmade sig.

– Den betedde sig naturligt. Det är när en björn inte går undan som det ska börja ringa varningsklockor. Nästan alltid har sådana djur blivit matade och därmed mindre skygga, säger Magnus Kristoffersson.

Varje år beslutar länsstyrelsen om skyddsjakt på i genomsnitt ett par björnar som blivit allt för närgångna.

– Men det går inte att generellt säga vilka som ska tas bort. En björn som hela tiden beter sig på samma sätt kan i en by uppfattas som ett stort hot medan folket i en annan by inte alls ser det hela på samma sätt, säger Magnusson Kristoffersson som också påpekar att fotbollsplanen i Hede inte ligger långt från ett område där man avsiktligt matade björn för några år sedan.

– Ändå är jag säker på at varken älg eller björn valt att springa på planen om det funnits människor där, säger Magnusson Kristoffersson som tycker det är olyckligt över att många tvekar att ge sig ut i våra skogar på grund av den stora björnstammen.

– Det är inte bra om folk är rädda för att de fått en felaktig bild av problematiken. Att vistas i skogen innebär ingen risk alls om man inte är jägare med hund och gevär. Jägarna bör lära sig hur man beter sig vid ett björnmöte. För att ge en bild av det hela så vet vi att 2 500 hundbett polisanmäls varje år i landet. Och då det bara de grövsta fallen.

De senaste åren har vi som jämförelse haft ett björnangrepp per år, säger Magnus Kristoffersson.

Han är övertygad om att björnrädsla och rovdjurshat är något vi ärvt av tidigare generationer.

– Den som hade några få kor och fick dem rivna av björn riskerade ju svält. Likaså fanns ju en konkurrens om de få älgar som fanns förr. Det sitter nog mycket av det här i våra gener, säger Magnus Kristoffersson.