Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andersön – ön som har så mycket

/
  • Med lite tur kan man upptäcka dessa vackra ortoceratiter på stenarna utmed stranden vid Andersön. Ortoceratiter är i dag en utdöd bläckfisk. De finns som fossil i kalksten och de kan bland annat ses som avlånga ”rör” i kalkstensgolv och fönsterbräden.  Foto: Seved Johansson

Annons

Det finns mycket att upptäcka på öarna i Storsjön. En av de intressanta öarna är Andersön som besöks av människor året runt. Här kan man sola, bada, fiska och vandra på någon av de skyltade naturstigarna som iordninggjorts.

både botaniskt och geologiskt intressant men också kulturhistoriskt spännande. Det finns både lämningar av boplatser från stenåldern och skansar från 1600-talet som byggdes upp för att ge Storsjöbygden ett starkt försvar.

runt ön bjuder på många upptäckter eftersom ön består av mycket kalksten. Har man tur så kan man hitta fossiler som till exempel ortoceratiter, en slags bläckfiskar som kunde bli uppemot två meter långa och levde för mellan 500 och 130 miljoner år sedan. De ser ut som långa koniska stavar i stenen.

kalkstenar bildades under ordovicium, när den nordeuropiska kontinenten låg söder om ekvatorn. Havsvattnet innehöll många mineraler, bland annat kalciumkarbonat, det vi till vardags kallar kalksten. En del hamnade med tiden som slam på havsbotten. Där samlades också sönderdelade skelett från döda djur, tillsammans med hela skal och skelett. Med tiden täcktes de över av andra sediment, som omvandlades och hårdnade till berg.

Mer läsning

Annons