Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis: Rune Mellergårdh, Krokom, 90 år

90 år fyller den 17 januari Rune Mellergårdh, Krokom.

Annons

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Han föddes på Mellangården i Häggsjövik som femte barnet i en syskonskara av sex. Efter måleriutbildning ledde vägen in i affärsbranschen där han arbetat som färghandelsbiträde i Östersund och senare som butiksföreståndare och ägare av Hammerdals färghandel. I Hammerdal startade han också så småningom en hemslöjds- och hantverksbutik, Utrikesbua, vilket förde med sig många resor med marknadsföring av produkter. Bland annat introducerade han den så kallade blixtslipsen, designad och tillverkad i hembyn Häggsjövik.

Samhällsengagemang och politik har alltid legat Rune varmt om hjärtat. Med början i dåvarande Hammerdals kommun var han ledamot i nykterhetsnämnd, fullmäktige och fritidsnämnd. Senare fortsatte han i Strömsunds fullmäktige och skolstyrelse och var även engagerad i det riksomfattande Medborgartåget för monarkins och kristendomens bevarande. Med hjärta för utsatta människor var Rune ansvarig för etableringen av ett rehabiliteringshem i Härnösand. Han var också en av drivkrafterna i kampanjen Rädda Norrlands inland.

Efter flytten till föräldrahemmet i Häggsjövik 1977 ägnade sig Rune främst åt måleriarbete samt politiskt engagemang inom KD i Krokoms kommun där upprustningen av väg 340 var en av hans hjärtefrågor.

Han engagerade sig också kyrkopolitiskt både på församlings- och stiftsnivå och har sedan tonåren varit kontinuerligt aktiv inom pingströrelsen med ledaruppgifter, först i Fyrås-Hammerdal och senare i Filadelfiaförsamlingen Rise-Offerdal, där arbetet med upprustning av församlingens lägergård Häggblomman i Häggsjövik varit en viktig del.

Familjen har alltid varit navet i Runes liv. 1952 gifte han sig med sin ungdoms kärlek Emma Sundin från Fyrås. I familjen har fem flickor fötts och idag kan även mågar, elva barnbarn och sju barnbarnsbarn räknas in i familjen.

Födelsedagen firas längre fram i sommar när döttrarna bjuder på ett musikaliskt evenemang i Krokoms kyrka.

Mer läsning

Annons