Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnastikförening läggs ner

/
  • Östersunds Manliga Gymnastikförening samlad till det årsmöte, då man såg sig nödsakad att upplösa föreningen på grund av sviktande rekrytering. Från vänster Gösta Nilsson, Arne Svensson, Alf Josefsson, Erling Munkeby, som varit föreningens gymnastikledare ända sedan början av 50-talet, sekreteraren Gösta Hoväng, Rune Jonsson samt föreningens ordförande Sven Selander.

Länets äldsta idrottsförening (om man ser till medlemmarnas medelålder) har lagt ner sin verksamhet.

Annons

Det är Östersunds Manliga Gymnastikförening, som grundades 1943 men nu upphör efter 66 års gymnastiska övningar.

sammankomst i Sporthallen var de närvarandes medelålder 79 år. Det har under senare år varit svårt med rekryteringen och därmed har medelåldern stadigt stigit.

När dessutom gymnastikpassens oumbärlige ledare Erling Munkeby beslöt sig för att sluta fanns ingen som kunde axla hans mantel. Han hade då varit ledare ända sedan början av 1950-talet.

De få gånger han varit förhindrad har Gösta Hoväng vikarierat med den äran samtidigt som han skött musiken med gamla goda låtar på stereon.

När föreningen grundades utgjorde den en direkt fortsättning på Dundergubbarnas gymnastik- avdelning och även den verksamhet, som före kriget bedrevs av IFK och Castor i I 5:s gymnastiksal.

”att med lingska systemet som grund uppehålla och utveckla medlemmarnas hälsa, kraft och spänstighet.” Förste ordförande och ledare var gymnastikdirektören Arne Åhrberg och träningslokal var Läroverket, som tyvärr saknade dusch.

i I 5:s och A 4:s gymnastiksalar blev det flytt till Västra skolan, som nu disponeras av turistbyrån.

I källaren fanns provisorisk dusch genom en kallvattenslang.

Övningarna avslutades med ”korgboll” där det kunde gå ganska hett till men inga olyckor skedde trots att det fanns pelare i salen.

Flest medlemmar hade föreningen 1949 med bland annat en pojkgrupp, där Nils H. Lundgren var ledare.

Totalt hade man som mest 174 medlemmar.

Under årens lopp minskade medlemstalet då andra föreningar kom till med blandade grupper män/kvinnor och även andra motionsformer.

Manliga Gymnastikförening samlades till sin sista övning i Sporthallen var bara sex medlemmar närvarande.

Då var också det mesta av de lingska övningarna ersatta med nya modernare rörelser för stärkande av rygg-, buk- och benmuskler.

Mer läsning

Annons