Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtar bygger lift till Globens topp

/

Sedan februari är åtta jämtar på plats i Stockholm för att bygga stadens nya stora turistattraktion – en lift upp till toppen av Globen.

Annons

Det är Jämtlands Klättercenter med Gudmund Söderin i spetsen som har fått uppdraget att montera konstruktionen. Ett jobb de löser med hjälp av repteknik och klätterutrustning.

– Vi använder oss av samma repteknik som används under storväggsklättring. Balkarna hissas upp längs linbanor och sen ut till sidorna längs horisontella linbanor, förklarar Gudmund Söderin.

är att förstärka Globens befintliga konstruktion med drygt 200 stålbalkar och några tusen bultar som ska på plats.

– Efter det är det håltagning ut för de stödben som rälsen ska monteras i.

som monterar konstruktionen är inte de enda jämtarna inblandade i bygget. Liftbyggarna i Östersund har fått uppgiften att konstruera de två gondolbanorna och Ansys smidesverkstad i Odenskog kommer att stå för själva tillverkningen. Totalt handlar det om 115 meter räls som ska byggas utanpå den 85 meter höga Globen.

Bygget beräknas stå klart till nästa vinter då de två glasgondoler under namnet Stockholm Skyview ska ge folk möjligheten att ta del av utsikten från Globens tak.

Göteborgshumorn har nu även kommit till Stockholm. Detta stod klart efter att Globen i februari fick sitt nya officiella och internationella namn – Ericsson Globe. Ett namn som i folkmun snabbt översattes till IT-bubblan.

Mer läsning

Annons