Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John Eriksson, 99 år

/

John på Loberget i Oviken fyller 99 år i dag.

Annons

Han föddes och växte upp tillsammans med tre syskon på Lundbacken i Oviken. De förlorade tidigt sin far varför John som äldsta son fick ta stort ansvar på den lilla gården. Han var också dagaman på omkringliggande gårdar och stämplade skog med länsskogvaktaren.

John längtade bort från de små förhållandena och 28 år gammal tog han anställning som snickare i Stockholm. Han bodde i Ebeneserkyrkan på Söder där han även var vaktmästare.

Efter 12 år gick färden till Afrika där han under 13 år var missionär och byggmästare för Svenska baptistsamfundet i Belgiska Kongo – senare Zaïre. Ännu reser sig där ute i vildmarken många kyrkor, skolor, sjukhus och bostäder som vittnar om hans praktiska och konstnärliga begåvning.

I Afrika mötte John sin blivande hustru Vanja. Där firades bröllop under palmerna och första sonen föddes. Så småningom blev barnen tre. I samband med oroligheterna kring Kongos självständighet 1960 fick familjen tyvärr brådstört lämna landet. John for omedelbart tillbaka till Katanga i Kongo i FN tjänst som tolk och arbetsledare under en period. Efter kort hemmavaro återvände han ensam till missionsfältet några år för att fullfölja påbörjade byggen.

Vid hemkomsten till Sverige slog sig familjen ned i Johns hembygd i Oviken. Under stor del av 70-talet var John arbetsledare för Svenska kyrkans restaureringar av gamla och nya kyrkan, prästgården och församlingshemmet Fridsborg i Oviken.

John är sedan ungdomen en hängiven kristen. Teknik, djur, natur, främmande länder, litteratur och i synnerhet poesi är några av hans intressen. Många och långa dikter kan han fortfarande recitera utantill. Med sin starkt försämrade syn hoppas han nu att det finns ett bibliotek i himlen!

Han är glad att få bo hemma på Loberget där också några av hans barn och barnbarn bor.

Mer läsning

Annons