Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafé för handfast kontakt

/
  • Anette Eriksson-Budh till vänster gör numera så avancerat hantverk som armband med tenntrådsbroderier. Anita Hägglund broderar en tavla.Foto: Olof Sjödin
  • Hos Frälsningsarmén i Östersund på måndagarna mellan 10 och 12 är det handarbetskafé. I måndags var det färre än vanligt men ändå ett fullt bord. Från vänster och runt bordet: Anette Eriksson-Budh, Anita Hägglund, Inga-Britt Olsson, Agneta Hedlund Larsson, Pia Gillberg, Kjell-Gunnar Bergman, Inga Lill Sundström, Ingeborg Karlsson och Kerstin Eriksson.
  • Kerstin Eriksson från Erikslund i Östersund stickar strumpor till sina barnbarn och gör det gärna när det är handarbetskafé. ”När man blir pensionär är det kul att träffa nytt folk”.

Det finns många sätt att träffa nya människor. Ett är att gå på ”handarbetskafé” på måndagsförmiddagarna i Östersund.

Annons

– Det är jättebra här och det är så trevliga människor, säger Anita Hägglund från Odenslund i Östersund.

– Det är en glädje i att framställa något eget, säger Pia Gillberg från Frösön.

Hon är handledare anlitad av studieförbundet ”Bilda”. Hon fanns med även när handarbetskaféet var ”skapande verkstad för daglediga” i Röda Korsets regi.

håller hon, och de som kommer för att handarbeta, till hos Frälsningsarmén på Rådhusgatan.

– Vi har en tanke med kåren att kunna vara en social knutpunkt där människor träffas och trivs, säger Kjell-Gunnar Bergman från Lillsjön.

Han är kårledare för Frälsningsarmén i Östersund. Det motsvarar pastor inom andra samfund.

deltagarna betalar för är fikat, till självkostnadspris. Det är ingen kursavgift, det krävs ingen föranmälan, och man tar med sig det man vill arbeta med.

– Man kommer när det passar och man går när man vill, mellan 10 och 12 på måndagarna, säger Pia Gillberg.

Anette Eriksson-Budh från Östersund tycker att det är utmärkta tillfällen att ta med sig och avsluta halvfärdiga handarbeten som blivit liggande.

Men hon framhåller också att man kan ta med sig till exempel vattenfärger och papper, något att tälja, eller ett korsord om man inte vill sy, sticka, brodera eller virka.

– Småbarnsmammor skulle kunna komma hit och lära sig att sticka sockar, eller att bara umgås med varandra.

Anette Eriksson-Budh lärde sig att sticka sockor först för ett par år sedan. Hon beskriver det som en omtumlande aha-upplevelse som gjort att hon nu ofta handarbetar i stället för att läsa en bok.

håller på fram till och med 22 maj, med en tågresa till Trondheim 23 maj som vårterminsavslutning. Men efter sommaren öppnar det på måndagarna igen.

Mer läsning

Annons