Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Micas bonngårdscafé lockar

/
  • Bonden Mica Kristoffersson, Singsjöböle med 3 av gårdens 27 mjölkkor som betar i sluttningen ner mot Singsjön. Gårdens kalvar, höns och kalkoner får nöja sig med mindre ytor att röra sig på än kossornas stora beteshage.

Annons

Runt om i både Jämtland och Härjedalen, finns det platser som man hör talas om då och då, platser som inte ligger efter de större vägarna, och som många vet ungefär var det ligger men inte exakt var.

är utan tvekan Singsjöböle som ligger vid änden av en avtagsväg från vägen mellan Brunflo och Rissna, en naturskön plats mitt på skogen längs en södersluttning ner mot Singsjön.

Vid denna avtagsväg finns det för andra året i rad, under söndagar sommartid, en skylt med texten Bonngårdscafé.

Jag var verkligen inte ensam som sökt mig dit för att koppla av med kaffe och stut på Mors dag. Som säkert många andra lockades även jag dit av annonsen med texten ”Fika hembake brö på en rektun bonngårl och se kuan, kalvan, hönan, kalkonan, hunnan å kattan.”

Och de fanns där, nästan överallt, åtminstone kuan men även övriga djur om man gick en liten runda på bonngårl’n. För en bonngårl’ är det och med en bonde som hälsar välkommen och undrar vad hon kunde locka med utöver beställt kaffe.

heter hon och berättar att ”först klockan 12 i natt var vi klara med den här nya byggnaden”, där det dagen till ära, på Mors dag, var premiär för fika- och brödförsäljning. Här finns även en liten altan under tak om man inte ville sitta ute i det starka solskenet, eller så kunde man välja att sitta i lusthuset som flyttats för att ge bättre utsikt över den för dagen glittrande Singsjön.

med café på sin och maken Göran Anderssons bonngård är något som i modern marknadsföring kallas upplevelseturism. Att erbjuda besökare mer än kaffe och bröd, något för övriga sinnen, oavsett ålder.

man en vacker natur med sjöutsikt samtidigt som man kan klappa kalvar och kor, eller mata kalkoner med gräs, eller lyssna på hönsens kacklande. Det är upplevelseturism – något som det borde finnas mera av.

Mer läsning

Annons