Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräppost slukar energi

Annons

är inte bara irriterande och tidskrävande. Den är också en miljöbov.

Varje år förbrukar spam lika mycket energi som fem svenska kärnkraftsreaktorer producerar.

I en ny rapport bedömer det amerikanska IT-säkerhetsföretaget McAfee att 62 biljoner (62 000 000 000 000) spam skickades under förra året. Och det går åt energi för att skicka, öppna och slänga spammen. Dessutom går det åt energi för spamfiltren och under den tid vi letar efter riktiga mejl som vi misstänker har försvunnit i spamfiltret.

Totalt handlar det om 33 terawattimmar som går åt till ingen nytta. Det motsvarar hälften av vad de tio svenska kärnreaktorerna producerar på ett år. Och är, enligt McAfee, också lika mycket som 2,4 miljoner amerikanska hem gör av med under ett år. Och lika mycket växthusgaser som 3,1 miljoner personbilar spottar ut när de använder över 7,5 miljarder liter bensin. När webbhotellet McColo, som stod för massor av spam, stängdes motsvarade det att 2,2 miljoner bilar togs bort.

Drygt hälften av energin går åt medan vi tittar på spam, en fjärdedel för att leta efter riktiga mejl i spamfiltret och en åttondel går till själva spamfiltren. Samtidigt sparar filtren energi eftersom många spam inte kommer fram till den tilltänkta läsaren. Energibesparingen genom spamfiltren uppgår till 135 terawattimmar om året, enligt McAfees bedömning. (TT)

Mer läsning

Annons