Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vid Stekenjokk är det fortfarande gott om snö

/

Som vanligt är det gott om snö på Vildmarksvägen. På vissa ställen är snödjupet 4–5 meter tjockt. Det mäktiga Sippmegefjället har snötäcke som kommer att hålla sig ända till hösten.

Annons

Nu är emellertid Stekenjokkområdet inte bara ett skidområde utan ett fantastiskt strövområde för fiskare och fjällvandrare. Bara någon k ilo m eter åt väster når man norska Börgefjälls nationalpark med fjäll som Jetnamsklumpen(1521) och Kvigtind (1703). Här finns inga rösade leder utan man är hänvisad till att klara sig med karta och kompass.

Uppe i Stekenjokk möter oss en fantastisk djur och växtvärld. Har man tur får man stifta bekantskap med fjällabben, som graciöst likt en tärna gungar fram över fjällheden. Fågeln har många dunkla punkter i sin biologi. Då den inte jagar gnagare uppe i fjällen vet vi numera att den vintertid strövar omkring ute över Atlanten utan att besöka land på flera månader. Här lever den som en tjuv, som prejar tärnor och måsar och tvingar av dem deras byten. Tänk att den först uthärdar hårda vindar över havet och sedan väljer att vistas på en kall och ödslig fjällhed för att här fånga smågnagare. Eftersom det bara dyker upp smågnagare vissa år väljer fjällabben att bara föda upp ungar vart fjärde år.

Här kan man också få möta fjällugglan, den orädda fjällpiparen, som tillbringar somrarna i den heta arabiska öknen och den färgsprakande blåhaken och säkert de skrattande dalriporna.

Med lite extra tur kan man också få se de söta fjäll rävarna, som varje vinter här uppe utfodras av folk från naturvårdsverket för att rädda dem från utrotning.Du kommer säkert också att träffa på både korpar och stenskvättan och så givetvis renhjordar

Här finns intressanta växter. Fjällblommorna utmärker sig för prunkande skönhet. Säkert hittar du också rosenrot, isranunkel och fjällsippan och vid kurvan vid Hamptjärn alldeles vid vägkanten hittar man exemplar av K ung karls spira

Goda svampår kan man i september fina stora mängder svamp- främst kantareller och taggsvamp.

Vid Karitjärns före detta camping finns uppställningsplatser för husvagnar och husbilar och runt om finns ett otal fina fiskevatten. Inte långt därifrån och bara 75 meter från vägen hittar man det skummande Gausta fallet.

Förvisso är Stekenjokkområdet en oas, som borde få många besökare och då man ändå är häruppe har man nära till Bjurälven med alla dess grottor och doliner och Korallgrottan som vid det här laget är världsberömd.

Mer läsning

Annons