Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

/

Gerda Olsson

Annons

Vår mor Gerda Olsson, född Norén, har lämnat oss i en ålder av 95 år och åtta månader.

Hon var född i Trusta på Rödön som sjunde barnet av tio. I och med mammas bortgång finns ingen kvar av denna stora syskonskara.

I unga år träffade hon vår far Wille Olsson och de gifte sig 1933 och bosatte sig på Rödön. De fick fyra barn varav vår äldste bror gick bort 1990.

Pappa fick i början av 40-talet tjänsten som kyrkvaktmästare på Rödön och familjen flyttade in i Sockenstugan mitt emot kyrkan. Som ”kyrkvaktarfru” så ingick diverse arbetsuppgifter som exempelvis tillsyn/städning av kyrka och församlingslokal, servering av kyrkkaffe vid begravningar och även arbete ute på kyrkogården. Det skulle även fungera med mat och brödbak i hemmet för familjen och alla som kom och gick då det var ”öppet hus” hemma för släkt och vänner och även för våra kamrater.

Efter pappas pensionering 1966 flyttade de till Häste, Rödön till det hus man köpt några år tidigare. Under 70-talet började mamma arbeta inne i stan på ”Hemlagad mat” där hon bland annat bakade tunnbröd och så småningom flyttade hon och pappa till en lägenhet i Valhall, Östersund och senare köpte de en tvåa på Krondikesvägen. 1980 flyttade de till Valla servicehus för att ha tillgång till hjälp då pappa inte längre var lika rörlig som tidigare, han var ju 13 år äldre än mamma. Där fick de många goda vänner och hon var aktiv med bingo, kortspel, studiecirklar i engelska och litteratur, gymnastik och qi gong med mera. Hon vävde trasmattor och handarbetade när tid fanns och var även väldigt noga med att ta sina dagliga långpromenader för att hålla sig igång. Hon var också aktiv som kyrkvärd vid gudstjänsterna på Valla och fick god kontakt med präst och diakon. Då pappa gick bort i januari 1993 skulle de ha firat 60-årig bröllopsdag till sommaren.

Som person var vår mor väldigt snabb i tanken och slagfärdig och hade lätt för att umgås med ”alla åldrar” och hon var en fantastisk person som hade ett otroligt minne och kunde berätta mycket från förr. Hon tyckte väldigt mycket om att prata engelska och det fick hon användning för, bland annat i somras då hennes systers barnbarn från Kanada kom på besök.

Vår mor Gerda avled 13 maj på Östersunds sjukhus med oss barn vid sin sida. Hon sörjs och saknas av oss alla men lämnar många ljusa minnen kvar.

Mer läsning

Annons