Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

/

Per Herjeby

Annons

Per Herjeby avled 19 maj i Östersund vid 84 års ålder.

Per var född i Ytterhogdal. Där bodde han tillsammans med sin mor under något år och de flyttade så småningom till Svenstavik. Där växte han upp och efter avslutad skolgång så utbildade han sig i Skövde till motormekaniker. Sin första anställning fick han sedan hos Nordin och Co Bil AB i Östersund.

Som den driftiga person han alltid var så startade han och drev olika företag. Förutom bilverkstad, bilskola och även taxirörelse startade han i slutet av 40-talet entreprenadrörelse inom väg- och vattenbyggnadsfacket, en rörelse som han avvecklade i början av 70-talet. Pers stora tekniska kunnande kom väl till pass och bland annat så utrustade han själv en väghyvel inköpt i tidiga 60-talet med hydrauliska system. Det mesta underhållsarbete och reparationer på vägmaskinerna ordnade han själv.

Pers största fritidsintresse var till en början flyg och Per var en i den första kullen privatflygare som utbildades 1955 av Gunnar ”Spökis” Andersson. Sina certifikat på både motor och segelflyg innehade han fram till 1970 då travsporten och de egna travhästarna tog all hans fritid i anspråk.

1970 började Per en anställning hos AMS som arbetsledare på bland annat utbyggnaden av nya E 75. 1953 ingick han äktenskap med Hilda och familjen var till en början bosatt i Östersund och senare Lunne i Brunflo. Där bodde familjen fram till 1982 då de flyttade till Ytterhogdal. När familjen flyttat till Ytterhogdal så blev skog, fiske och älgjakt det stora intresset. Vi har fått med oss många fina minnen från älgjakten i Ytterhogdal och fisketurerna till Hotagsfjällen tillsammans med honom.

När ålder och sjukdom började ta ut sin rätt flyttade makarna tillbaka till Östersund och Per vistades den sista tiden på Tallbacka i Östersund där han fick en mycket god omvårdnad.

Per var en lättsam person som var lätt att umgås med och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Saknaden är stor.

Mer läsning

Annons