Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

/

Nils Hugosson

Annons

Nils Hugosson, Strömsund, har avlidit i en ålder av 82 år. Han sörjs närmast av syskon och syskonbarn.

Nils föddes i en verklig storfamilj på en bondgård utanför Enköping. Redan tidigt fick han bära ett stort ansvar för gårdens skötsel. Alla äldre bröder var inkallade till militärtjänst och Nils fick 14 år gammal delta i och ansvara för gårdens skötsel som att plöja, harva och så med mera.

Efter kriget fick Nils arbete på en rörfirma i Enköping som koncentrerat sig på montering av befuktningsanläggningar vid väverier. Efter några års kringflackande som resemontör kom han till yllefabriken i Ulriksfors. Där stod en jämngammal väverska Gun, som så småningom blev hans livskamrat. De blev snart less på en kringflackande tillvaro och tillsammans förvärvade de gården Österkälen, som mycket lägligt blev till salu.

Nils yrkeskunskaper blev emellertid utnyttjade och efter några år blev han fast anställd på Anderssons Rör. Österkälen behöll man emellertid i nära 50 år.

Nils kom med i jaktlaget som jagade runt Österkälen. Där användes också lämpliga utrymmen för slakt och åtskilliga är de älgar som tagits omhand där och många blev nedlagda av Nils själv. Jakten och jaktlaget blev viktiga för Nils och gav honom många glädjestunder.

Varje år besökte jag och andra syskon Österkälen och få är de hjortronmyrar som inte fått besök och när vi plockade skogens guld.

Nils sysslade i sin ungdom med brottning liksom fyra andra bröder. Han fortsatte på äldre dar med skidåkning och genomförde Flyktingloppet ett 20-tal gånger.

Nils blev änkeman år 2000. De fick inga egna barn men i stället fick de många syskonbarn, vilka blev en del av deras familj.

Något som vi syskon förvånades och gladdes åt var Nils anpassning till Jämtland och de jämtska dialekterna. Av Gun lärde han sig tala jämtska så bra att man kunde tro att han var född jämte.

Nils lämnar många ljusa minnen bland kvarvarande syskon, många syskonbarn och vänner.

Mer läsning

Annons