Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

Hans Martinsson

Annons

Hans Martinsson, Rörvattnet, avled den 4 april 2009, 92 år gammal.

Hans växte upp på Berggården i Häggsjön. På somrarna brukade han vara ”getarpöjk” och det var så han kom på att ”man ske int äta opp soppen för tjynnan”, vilket ledde till att han inte åt svamp under hela sin levnad. Året efter avslutad folkskola började han arbeta i skogen, först som huggare, och sedan när han 1942 köpt häst, som timmerkörare. Under många år deltog han även i timmerflottningen.

1949 gifte han sig med Edith och flyttade till Rörvattnet. Han hjälpte svärföräldrarna med jordbruket och 1961 övertog han och Edith gården. Sin yrkesbana avslutade han som anläggningsarbetare vid olika kraftverksbyggen runt om i trakten.

Skidåkningen var för pappa ett stort intresse redan från ungdomen. Han åkte Flyktingloppet 16 gånger, det sista när han var 77 år gammal. Som pensionär bibehöll han intresset genom att nästan varje dag träna i de skidspår han gjort hemmavid. Skidåkningen höll han på med upp till 85 års ålder.

Ett annat stort intresse som höll i sig från ungdomen var att jaga. Han började med småviltsjakt i unga år och deltog i sista älgjakten vid 89 års ålder. Under flera år var han jaktledare för ett jaktlag i födelsebyn. Den största älgen han sköt var en 20-taggare som bedömdes som ett guldhorn. Många liter av skogens guld plockades under de många turerna på fortfarande hemliga myrar runt Rörvattnet.

Hans och Edith fick oss, Ingrid och Kåre. Pappa var mån om att vi skulle utbilda oss. De yngre barnbarnen kommer att minnas hur morfar/farfar satt vid köksbordet och la patiens, det fanns alltid en utsliten kortlek att leka med. De äldre barnbarnen kommer att minnas morfars sätt att till dem förmedla sin kärlek till naturen. Sedan mamma avlidit tyckte inte pappa att det fanns så mycket ljus kvar i livet. Men ett ljus fanns, barnbarnsbarnet Edvin, som han kallade för ”jöse”.

Vi kommer att minnas vår pappa som en arbetsvillig, ordningsam, sträng men mycket kärleksfull person.

Mer läsning

Annons