Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

/

Erik Sjödin

Annons

Författaren, kulturarbetaren och husdjursexperten Erik Sjödin somnade stilla in på Trögdshemmet utanför Enköping, lördagen den 4 april, 90 år gammal. Närmast sörjande är makan Kerstin, barnen Anna-Karin, Lars-Olof, Anders-Petter och Maria, tolv barnbarn och tre barnbarnsbarn.

Erik föddes den 21 december 1918 i Malmberget på årets mörkaste dag, eller dagen då ljuset återvänder. Han blev tidigt föräldralös, mamman dog i tbc och pappan drunknade. Erik växte upp med släktingar i Jansjö i nordvästra Ångermanland, en by som han älskade och skildrade i en rad dikter.

Intresset för djur fick han genom mormor Anna. Han blev agronom och arbetade som husdjurskonsulent i Västernorrlands län 1955-1972 och i biståndsprojekt i Nepal, Afghanistan, Tunisien, Egypten, Peru och Chile.

Boken Får, brukar kallas fårbibeln och gavs 2007 ut i sin sjunde upplaga. Övriga tolv böcker omfattar finstämd poesi, politiska kampböcker, reseskildringar och faktaböcker. Erik har belönats med många utmärkelser, 2004 promoverades han till agronomie hedersdoktor vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala. I Gåde i Uppland mötte han, Kerstin, som han var gift med 62 år. De fick fyra barn, tolv barnbarn och tre barnbarnsbarn.

Erik har alltid varit lite kontroversiell. Han har sagt och gjort det som har fallit honom in. Han tog tidigt studentexamen och läste franska, engelska, tyska, spanska och esperanto. Som 85-åring höll han tal på esperanto, på en internationell konferens. På 30-talet spred han antinazistisk litteratur, vilket ledde till fängelse. Han var med och startade Västernorrlands länsteater 60-talet. Han vägrade att fylla i statliga blanketter om ingen kunde motivera deras värde. Erik var allergisk mot översitteri och maktmissbruk, skrev hundratals insändare, brev och upprop till politiker och beslutsfattare och var tidigt engagerad i miljöfrågor.

Erik var noga med sin hälsa, älskade att dansa och gymnastisera. När han fyllde 60 år uppmanade han sina gäster att stå på huvudet!

Erik älskade att resa, men aldrig som andra. I stället för att sova på dyra hotell, sov han under träd eller i sitt slitna tält. Han åkte med baggar i godsfinka till Ungern och skrapade rost på en båt till Spanien.

Envishet, nyfikenhet och ett smittande skratt var starka karaktärsdrag.

Mer läsning

Annons