Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

Håkan Bertilsson

Annons

Håkan Bertilsson har hastigt avlidit, just fyllda 38 år.

Han växte upp på den gamla släktgården i Höge. Efter grundskolan i Hallen fortsatte han med skogsutbildning i Halåsen.

Håkan tyckte mycket om att resa. Han gjorde, tillsamman med tre kamrater, en resa till Kina med transsibiriska järnvägen. Det blev en stor upplevelse. Efter några års arbete och studier i Östersund sökte han efter en lämplig folkhögskola. Han fastnade för antroposofernas nyöppnade skola i Vårdinge, Sörmland. Konst och musik var hans stora intressen som han fick rikliga möjligheter att förkovra sig i.

Efter skolan fick han arbete med att bygga en stor friliggande keramikugn på skolan. Sedan blev det arbete med att tillverka och sätta upp vattentrappor som tillverkades i Järna. På fritiden blev det konststudier. Efter något år fick han höra talas om teatergruppen Slava. Då tände han till ordentligt. Det var det här han ville hålla på med. Slava är en så kallad totalteater där alla uttrycksmedel finns med, sång, musik, dans och akrobatik. Efter en tid i kören slussas deltagarna in i ensemblen. Nu följde många lyckliga år för Håkan. Långa turer i utlandet alternerat med skol- och sociala arrangemang ihop med Södertälje kommun. Sydkorea, Bangladesh, Indien, många länder i östra Europa samt Skottland kom att bli hans arbetsfält. Teaterfestivalen i Edinburgh var betydelsefull ty därifrån knöts många kontakter.

Håkan stod sista åren inför ett vägval. Han lämnade Slava då de fått annan inriktning. Han och brodern hade övertagit gården i Höge. Håkan ville inte överge teatern men kunde inte hitta uttrycksmedel i Jämtland dit han så gärna ville flytta. Musiken fortsatte han med. Ödet bestämde vägvalet. Hans dagar var räknade. Håkan var en kontrasternas man. Han älskade människor omkring sig, men han hade även behov av till exempel långa fjällvandringar i ensamhet.

Med sorg i hjärtat men med tacksamhet för vad vi fått av Håkan.

En konstnärssjäl har avslutat sina dagar på jorden.

Mer läsning

Annons