Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Alfon "Affe" Jonsson, Östersund

Alfon Affe Johnson har avlidit i en ålder av 91 år. Han efterlämnar hustrun Ingrid och dottern Eva med familj.

Annons

Tisdag 21 november avled en av Östersunds, genom tiderna, mest välrenommerade musiker inom genren jazz och swing.

Ursprungligen från Söre i Lit kom Affe, med sina föräldrar till Östersund 1939 där han nästan omgående fick anställning hos Iwans Kläder, en anställning som, med ett avbrott 1949, varade till 1961. Under de åren hade Affe avancerat från springpojke till butikschef, ett avancemang som vittnade om Affes allmänna duglighet.

När Domus varuhuskedja etablerade sig i Östersund 1961 erbjöds Affe anställning som avdelningschef för herr- och damkonfektionen samt avdelningen för kosmetik och parfym, ett arbete Affe skötte med omvittnad duglighet och han var Domus och Konsum Jämtland trogen fram till pensionen 1991.

Säkert var det många kunder som knappt kunde ana att den prydlige gentlemannen i varuhuset om kvällarna tog sig an trumstockarna för att alstra de rytmer som swingmusiken krävde. Som trumslagare var Affe en förebild och idol för fyrtio- och femtiotalens unga jazzdiggare och en inspirationskälla för blivande musikanter.

År 1953 gifte sig Affe med Ingrid och de fick en dotter, Eva, som föddes året därefter.

Som pensionär kunde Affe ägna sig både åt musik, akvarellmålning och fiske, barn och barnbarn ej att förglömma. Familjen Johnson på Köpmangatan kom även att utgöra miljö för en av Anneli Jordahls romaner som livfullt skildrar femtiotalets Östersund med dess blomstrande café- och nöjesliv. På äldre dagar blev det johnsonska hemmet en träffpunkt för ett åldrande släkte musikervänner, generöst välkomnade av Ingrid och Affe.

Som jazztrumslagare var Affes meritlista ytterst omfattande, vilket inte minst framgår av en längre intervju som publicerades i årsskriften Gamla Östersund 2015. Praktiskt taget varje Östersundsmusiker av rang har Affe spelat tillsammans med efter sin debut 1942 i Marieby. En minnesvärd spelning skedde i Kramfors och då med Ingvar Johanssons band som förutom Ingvar och Affe bestod av Kalle Nordstrand, Jan Henning och Sven Hjelm. De blev segrande band i Norrländska Jazzfestivalen och fick därefter, som pris, spela på Nalen i Stockholm. Kvällstidningen Expressen stod för arrangemanget som ansågs mycket prestigefyllt.

1949 blev Affe, för en tid, professionell och turnerade med Big Simon Brehm. Det var Carl-Eric Lindgren, sedermera redaktör för Orkesterjournalen, som tipsade Simon om Affes färdigheter, vilket resulterade i att Affe slutade i klädaffären och drog söderut för att spela i Bern, Basel, St. Moritz och Zürich. Det turnerande musiklivet hade dock sina påfrestningar och när Affe återkom till Östersund blev det klädaffären igen. Inte ens ett, via Bosse Kallström, anbud från Putte Wickman kunde locka Affe ut i turnélivet, vilket kom att gynna musiklivet i Östersund där också Affe självklart var medlem i Föreningen Jazz i Jemtland. Under många år spelade Affe med sina vänner Mark Olsson och Walter Granlund i trion Jazz på tre, de var bland annat ofta anlitade av Radio Jämtland.

Att nämna alla orkestrar och musiker som Affe spelat med under årens lopp skulle bli en lång uppräkning eftersom det rör sig om nästan varenda en varför ingen behöver känna sig glömd.

Det är svårt att tänka sig ett annat eftermäle till vännen Alfon Affe Jonson: En musikant och gentleman har lämnat estraden.

Erik Rääf

Mer läsning

Annons