Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Anna-Stina Brogren, Östersund

Anna-Stina Brogren, Östersund, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 92 år.

Annons

Anna-Stina föddes i Nederhögen som näst äldst i en syskonskara på fem barn. Uppväxten var både i Nederhögen och hos hennes mormor i Ammerön vid Revsundssjön. Hon gick i skola i Stavre dit hon rodde sommartid eller gick över isen vintertid. Detta var starten till hennes starka grundfysik som också var henne behjälplig när hon vid 18 års ålder genomförde en cykelsemester Nederhögen-Västerås tur och retur tillsammans med sin syster.

Efter avslutad skolgång genomgick Anna-Stina sjuksköterskeutbildning i Falun och började sedan arbeta på Faluns lasarett. I Falun träffade hon sin blivande make Lars-Eric. De gifte sig 1952 i Filipstad, till tonerna av "Där björkarna susa". Makarna flyttade till Östersund och Anna-Stina arbetade på Solliden. Därefter gick flyttlasset till Hagfors där hon fick anställning på lasarettet. Så småningom återvände familjen till Östersund där Anna-Stina arbetade på Björkbacka samt många år som översjuksköterska vid I 5, F 4 och A 4. Sammanlagt blev det 35 år vid stadens regementen.

Efter att ha bott i olika delar av Östersund, blev den fasta bostaden till slut en villa i Karlslund i början av 1960-talet.

Som översjuksköterska, vilket innebar vanligt sjuksysterjobb men också att ta del i militära övningar med majors grad, bar det iväg med bandvagn eller Herculesflyg till olika delar av Sverige. Alla hade stor respekt för Anna-Stinas beslut, så både kaptener och löjtnanter fick ducka när Anna-Stina inte var nöjd och ville rätta till saker och ting. Sådan var Anna-Stina, inget fick försummas eller förenklas när det handlade om någon som var sjuk, eller bara behövde hennes hjälp.

Att gå i pension var inget för Anna-Stina. Efter att hon uppnått statlig pensionsålder, tog det nya jobbet vid i familjens livsmedelsbutik Odenhallen, som grundades av maken Lars-Eric. Det blev en helt ny karriär för Anna-Stina och hon arbetade där fram tills hon var 75 år.

Hon var så glad över sina barnbarn Madelene och Göran och ägnade dem mycket tid. Det var allt från att ro ekan under utterfisket med Madelene sittande längst fram i fören som en kapten, till allsång "Kan du vissla Johanna", tillsammans med Göran under bildfärden till sommarstugan i Bodsjö. Anna-Stina var verkligen älskad av sina två barnbarn.

Anna-Stina hade mycket lätt för att få vänner och var under hela sitt liv alltid omtyckt, både privat och i sina olika professioner.

Anna-Stina och maken Lars-Eric tyckte mycket om att resa, mest inom den soliga delen av Europa, men de gjorde även längre resor till bland annat Amerika. Även efter makens bortgång fortsatte Anna-Stina att resa och vid respektabla 85 års ålder bar det iväg till Tokyo.

Mycket av fritiden ägnade hon åt fiske i Bodsjö och vintertid blev det skidåkning och vinterfiske i stugan vid Anna-Stinas fjällstuga i Handöl.

Under den 60-åriga vänskapen med sina tre nära väninnor, gjordes fjällresor till Abiskostugan men även sommarstugan i Bodsjö. Det var många roliga stunder med kortspel och god mat.

Anna-Stina sörjs och saknas av Anders och Kanako, Madelene och Frode, Tina och Johanna, Kerstin och Joakim, Göran och Caroline, Valdemar och Ludvig, Moa-Louise, syskonen Birgit och Bengt, syskonbarn, svåger Olle med Ingmari samt övrig släkt och många vänner.

Tack mamma för alla fina minnen och all din styrka i familjen!

Barnen Anders och Kerstin

Mer läsning

Annons