Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Arne Karlsson, Brunflo

En vecka innan min älskade make, vår far, farfar och "mompe" (morfar) skulle ha fyllt 93, somnade han fridfull och utan smärtor in på Östersunds sjukhus.

Annons

Arne var född och uppvuxen i Lockne, Lötbacken, där hans mor tjänade som piga. Han fick börja tidigt med att hjälpa till inom jordbruket, men efter fullbordad skolgång gick han vid 14 års ålder ut i yrkeslivet, först som springpojke i Östersund, senare på Locknesågen. Under militärtjänstgöringen blev han utbildad till vapensmed och fick därefter anställning som reparatör på Gusta stenförädling i Brunflo.

Hans stora yrkesskicklighet bevisade han på en repmånadskurs på Sandön, där han skulle rädda folk ur en bunker. Han svetsade upp dörren dit, innan de "sårade" hade burits in!

Arne var mycket läshungrig och fick chansen att utbilda sig till ingenjör genom dåvarande Komvux när han var 49 år. Under tiden han arbetade på Gusta förfärdigade han det stora smideskonstverket bestående av kedjelänkar som i dag pryder ingången till Gärdin & Persson i Östersund.

Arne reste runt mycket i Europa på 1950- och 60-talen och lärde känna sin hustru Ulla i Berlin 1963. De fick två barn, Verner och Elisabet. Han var mycket förtjust i sina barnbarn och hade smeknamn på dem alla.

När Gusta sedan såldes och lades ner, fick han omgående ett nytt arbete på Berners lastbil. Där fick han chansen att resa utomlands och hjälpte till att laga lastbilar och bussar i Irak ett antal omgångar. Han erbjöds att stanna kvar där, men nekade på grund av barnens skolgång.

På Berners blev han kvar tills en arbetsolycka satte stopp.

Arne var mycket intresserad av att läsa och på senare år lösa korsord. Han reste även utomlands med familjen. Sista resan utomlands var med hustrun Ulla till Gran Canaria i oktober 2016.

Det blir tomt efter Arne, vi saknar honom allihop.

Hustrun Ulla

Sonen Verner med familj

Dottern Elisabet med familj

Mer läsning

Annons