Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Astrid Rhodin, Ottsjön

Vår älskade mamma, mormor och svärmor Astrid Rhodin gick hastigt bort den 30 oktober.

Annons

Astrid föddes den 14 september 1931 och var dotter till Per och Frida Eriksson, Ottsjön, Föllinge.

Hon växte upp på hemgården med sina föräldrar och de två äldre bröderna Ivan och Ingemar. Mamma kom att bo på gården i stort sett hela sitt liv.

Efter avslutad folkskola fick mamma först hjälpa till hemma och därefter, mot slutet av 40-talet fick hon arbete som butiksbiträde på Konsum både i Ottsjön och i grannbyarna.

Vintern 1951/52 gick mamma kurs i lanthushåll på Rösta i Ås. 1954 träffade hon vår pappa, Sten Rhodin från Flykälen. De gifte sig i Föllinge kyrka 16 juni 1956 och övertog gården med jordbruk året därefter. Sedan kom vi - först Leif 1957 och lite senare Birgitta 1965.

Jordbruket bedrevs fram till oktober 1977. Mamma tyckte det var skönt att efter över 20 år slippa vara bunden med att gå till fjöset och mjölka morgon och kväll. Detta möjliggjorde även den första utlandsresan 1981, till Rhodos i samband med mammas 50-årsdag.

Mamma började redan 1973 att vikariera på Solbacka äldreboende i Föllinge och fick hösten 1977 en fast tjänst. Först arbetade hon några år som vårdbiträde och sedan, större delen av tiden, i köket där hennes mycket goda förmåga att laga mat kom till sin rätt. Mamma arbetade heltid på Solbacka fram till sin pension.

På 90-talet kom barnbarnen, Gustav 1994 och Victoria 1997 och fick så klart en central roll i mammas liv.

Vår pappa dog hastigt i juni 2003. Mamma blev då ensam kvar som fast boende på gården. Det blev då väldigt tomt och en stor omställning i hennes liv. Vår och sommar gick väl bra då vi barn och barnbarn ofta var hemma i Ottsjön denna period. Vintrarna blev däremot långa och ibland ensamma.

Mamma flyttade därför hösten 2008 till en lägenhet i Föllinge där hon fortsättningsvis bodde under vintrarna. I Föllinge fanns fler vänner att umgås med och det hände lite mer.

Somrarna tillbringades som vanligt i Ottsjön.

Som person var mamma inte mycket för att framhäva sig själv utan tänkte i första hand på oss närmaste och andra. Hon var av den lite ampsinta sorten. En vanlig uppmaning när man skulle åka eller resa någonstans var: Ring när du kommit fram, så jag vet.

Ett annat av mammas kännetecken var att det skulle vara helt och rent och städat. Det gällde både oss närmaste samt hus och hem. Mamma var mycket duktig på att laga mat och baka. En av årets absoluta höjdpunkter var krusfatet med många sorters kakor i samband med Kalle Anka på julafton.

Mamma tyckte att man alltid skulle göra något, helst nyttigt och inte vara gäralus.

Ett av de största intressena var handarbeten i alla dess former, såsom vävning av olika slag, stickning, broderier, korgmålning, makramé, sameslöjd med mera. Många av de alster mamma gjorde blev ofta uppskattade presenter och finns nu kvar som kära minnen.

Ett annat stort intresse var blommor och trädgårdsskötsel och det känns bra att vi tillsammans i mitten av oktober hann göra klart en sista gång på gården inför den kommande vintern.

Tack för allt mamma.

Leif och Birgitta med familj

Mer läsning

Annons