Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Axel Gunneriusson, Duved

Vår pappa Axel "Gunne" Gunneriusson, Duved, avled i stillhet den 23 oktober, 96 år gammal.

Annons

Gunne föddes i Bränna, utanför Fagerdal den 15 januari 1920. Som barn flyttade familjen till Flärknäset, Grenås, där farfadern hade ett torp. Syskonskaran var stor, elva syskon totalt med lillasyster Rut som nu enda levande syskon - levnadsförhållandena får beskrivas som enkla.

Han gick femårig folkskola och började jobba i skogen efter skolgången. Sin värnplikt gjorde han vid I5 med tre års tjänstgöring. Han var signalistgruppchef i Åredalen för första bataljonen under andra världskriget och vann bland annat brigadens mästerskap i 18 km längdåkning. Idrottsintresset var stort och följde honom genom hela livet. Han hade goda placeringar i bland annat Vasaloppet och 1959 segrade han tillsammans med Evald Fogelkvist i Fjällorienteringen.

Efter kriget kompletterade Gunne sin utbildning via Hermods, han jobbade med hangarbyggen i övre Norrland och utbyggnaden av Hårsfjärden. Efter engagemang i Strömsunds täljstensindustri flyttade han 1948 till Nordhallen med följande jobb som platschef för Talcums fabrik i Nordhallen. Tillsammans med hustrun Marianne bosatte de sig i Nordhallen och byggde sig ett hus där de bildade sin familj.

Verksamheten vid Talcum gick bra, men sedan fabriken ödelagts av brand 1963 fördjupade Gunne sitt engagemang i politiken. Från 1970 ingick Gunne som expert i Riksdagens kommitté för planering av turistanläggningar, där han bidrog till tillkomsten av Åreprojektet och därefter också Åre kabinbana AB (ÅKAB), vilka han var styrelseordförande för. Arbetet inom politiken ledde till olika uppdrag inom Åre kommun, såväl som tjänsteman som politiker samt engagemang i landstingspolitiken under 80- och 90-talen; däribland landstingsråd under 80-talet.

Jakt var ett av Gunnes stora intressen, i synnerhet harjakten då han tillsammans med familjens stövare gav sig ut på fjället; men också älgjakten drog som aktivitet. Fjället utövade en stark dragningskraft på Gunne. På fjället sprang han, orienterade, plockade bär och fiskade.

Gunne har levt ett långt och rikt liv, där varje dag var en ny möjlighet. Åtskilliga resor blev det, både i tjänst och privat, så sent som 2013 var han på Svalbard och han firade sin 90-årsdag i Hong Kong fortfarande med god vitalitet.

Det var alltid givande att höra Gunne berätta om sitt liv. Han var en god berättare och för oss barn, med familjer, är hans inställning till livet förebildlig, ta vara på dagen.

Maths, Göran och Håkan Gunneriusson

Mer läsning

Annons