Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Birger Danielsson, Ytterån

En kall och grå senhöstdag en månad före sin 82-årsdag lämnade Birger oss. Fram på dagen steg solen stor och varm och sken från en klarblå himmel. Det kändes som en sista hälsning att nu är allt bra igen.

Annons

Birger föddes 1934 i Döviken, Revsund som andra barnet av nio, son till John och Greta Danielsson. Trots att det var krig i världen och ransonering i Sverige så beskrev Birger sin barndom som ljus och fin!

Birger var en arbetsam person och bland annat så hade han anställning på Ljungan älvs flottarförening och genom en arbetskamrat så träffade han sin blivande fru Margaretha. De bosatte sig i Erikslund, Ånge under några år och här tog de två sönerna Kenneth och Jonne sina första steg. I början på 1960-talet så fick familjen möjlighet att ta över Margarethas hemgård i Ytterån och flyttlasset gick åter till Jämtland. Under några år så renoverades huset och ett rejält garage byggdes.

Anställningar som Birger hade efter att han flyttat tillbaka till Jämtland var bland annat på Bilbolaget och Östersunds kommuns verkstad.

Nästa projekt som familjen tog tag i var de två stugorna på Halsnäset, Ånn som blev en oas i tillvaron. Här kunde Birger ladda batterierna och inhämta lugnet. Att få lägga nät, ro långdrag, pimpla eller plocka mylta på myrarna var som balsam för själen.

Annars var garaget hjärtat på gården, otaliga är de som fått hjälp av Birger med krånglande bilar, traktorer, jordfräsar eller båtmotorer. Inga motorer var främmande och inga problem för stora för att ge sig på enligt Birger. Motorintresset ärvdes av de båda pojkarna och under deras uppväxt så var det rena ungdomsgården runt garaget med stora jänkare både inne i och parkerade utanför garaget med Birger mitt i alltihop.

Birger hade sitt barnasinne kvar och när barnbarnen började komma så var lyckan stor. Han tog farfarsrollen på stort allvar och tyckte väldigt mycket om att umgås med dem alla fyra. För ett par år sedan så fick Birger glädjen att få sitt första barnbarnsbarn Adrian.

Birger var väldigt social och han fick vänner och bekanta överallt han kom. Hela 60 år fick Birger tillsammans med sin Margaretha. Birger kommer vara otroligt saknad, men i fina minnen bevarad för alltid.

Familjen

Mer läsning

Annons