Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Catarina Roos Henriksson, Malmö

Vännen, operasångerskan och sångpedagogen, Catarina Roos Henriksson, Malmö, har gått ur tiden efter en tids sjukdom. 

Annons

Catarina, född i Svenstavik i Jämtland, träffade jag för första gången för 44 år sedan på musikgymnasiet i Härnösand, som vid den tiden hade hela Norrland som upptagningsområde. Många av oss som kom från mindre orter i Norrlands inland hade inte möjlighet att åka hem på helgerna, utan fick stanna kvar, musicera och ta hand om varandra. Vi var ju 16-åringar som aldrig bott själva, men nu skulle klara oss en dagsresa eller mer från föräldrahemmet. Detta utvecklade en alldeles speciell vänskap mellan många av oss och den behöll vi genom livet i med- och motgång. Och Catarina fick själv uppleva både medgångar och motgångar i sitt liv. Men hon hade med sin ihärdiga kämparglöd och sitt glada humör bestämt sig att inte låta sig slås ner. 

Efter studierna i Härnösand tog Catarina kantorsexamen vid Gjejerskolan innan hon påbörjade studierna vid Ingesunds Musikhögskola i Arvika där hon gick sångpedagoglinjen i fyra år. Teater- och operahögskolan i Göteborg på musikdramatisk linje följde därefter.

Så kom året 1987 och Kristianstad skulle få glädjen att starta musikgymnasium. Uppdraget att starta vilade på mig och den organisation jag ledde som musikskolans rektor. Dröm om min stora glädje när Catarina anmälde sig som sökande till en av de ledigkungjorda tjänsterna och otvetydigt var den mest meriterade. Catarina och några av de duktiga lärare som då anställdes lade grund till den succéartade utveckling musikutbildningen i Kristianstad senare fick. Och Catarina lämnade inget åt slumpen. Hon var minutiöst förberedd och peppade sina elever till stora framgångar, samt hade alltid något vänligt råd att säga till en kollega. Musikhögskolan i Malmö fick under en tid ta in elever från Kristianstad som presterade bättre intagningsprov än högskolans egen övningsskola. 

Senare valde Catarina att helt och fullt satsa på att försörja sig på operascenerna med sin mörka, klangrikt varma mezzosopran. Hon sjöng bland annat vid Malmö opera, Kleist Theater i Frankfurt samt Det Konglige Teater i Köpenhamn i en mängd uppsättningar, samt som frilansande kyrko- och oratoriesångerska. 

Senare arbetade Catarina Roos Henriksson också som sånglärare vid Malmö Musikhögskola.

Catarina var på många olika sätt unik. Hennes omtalade värme och fina bemötande gjorde att hon knöt an till elever och många kollegor på ett alldeles speciellt sätt. Catarina finns inte bland oss längre men hon är i kärleksfullt minne för alltid bevarad. Mina tankar går just nu till älskade maken Mikael och kära dottern Johanna. 

Tommy Ekman, rektor emeritus

Mer läsning

Annons