Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Charles Holgersson, Ljunghusen

Charles Holgersson, Ljunghusen, har avlidit, 90 år gammal. Han sörjs närmast av hustrun Margareta samt barnen Ingrid Bergman, Johan Holgersson och Anders Holgersson.

Annons

Charles Holgersson var Karlskronason och växte upp i Blekinge, men flyttade i 11-årsåldern med familjen till Malmö. Efter studentexamen 1946 och militärtjänstgöring hjälpte Charles till att förvalta två hyresfastigheter som hans far, August Holgersson, hade köpt när de flyttade till Malmö. Charles fortsatte med fastighetsförvaltningen parallellt med studier i Lund. 1963 avlade han teologiska examina och prästvigdes för Härnösands stift. Det kan tyckas märkligt att Charles, bördig från Karlskrona och boende i Malmö, sökte sig till okända marker i Norrland, men sedan några år tillbaka bodde hans älskade syster Siv i området.

Under studieåren hade Charles hunnit med att skaffa familj, sin fru Margareta (född Månsson) och tre barn; Ingrid, Johan och undertecknad alldeles nyfödd vid prästvigningen. Vi flyttade nu hela familjen till Stöde församling i Medelpad. Från Stöde via Skogs församling tillbaka till Stöde kom vi 1967 till Ådalslidens församling där Charles fick sin första kyrkoherdetjänst. Han blev där även utsedd till kontraktsprost. 

Charles uppskattade det kyrkliga arbetet mycket, med gudstjänster och församlingsarbete. I slutet av 1960-talet skedde stora värderingsförskjutningar i samhället, med bland annat ungdomlig frigörelse. Charles försökte gå i takt med tiden, och i en intervju i lokaltidningen i samband med tillträdet i Ådalsliden kan man läsa att kyrkoherde Holgersson tycker att popgudstjänster gärna kunde ordnas i kyrkan, ty formerna för framförandet av budskapet måste ju anpassas efter den tidsålder vi lever i. Men Charles, som var av en äldre skola, insåg nog ändå sina begränsningar för i nästa stycke citeras han: Jag är ju rätt ung, bara 41 år, men jag har nog inte riktigt så unga idéer som jag skulle önska. 

Efter tiden i Ådalsliden gick flytten 1973 till Lindesberg i Bergslagen, den enda tjänst Charles hade utanför Härnösands stift. Under sin tid i Ådalsliden och Lindesberg knöt han an till två organisationer som skulle följa honom livet ut, och som betydde mycket för honom; Rotary och Frimurarordern. Rotary med mottot Service above self och med en kultur av nätverkande, gemenskap och välgörenhet passade Charles. Han var mycket vänfast och höll kontakten med gamla vänner så länge han kunde.

1977 bar det norrut igen, denna gång till Ljustorp utanför Sundsvall, och 1981 till Strömsund i Jämtland, där Charles var kyrkoherde och kontraktsprost fram till sin pensionering 1991. Under ett år 1989/90 var han tjänstledig för att vara Rotarys distriktsguvernör för distrikt 233, ett av de större distrikten geografiskt sätt då det täckte nästan 25 procent av Sveriges yta. Det innebar många resor både i distriktet till olika klubbar men också till USA, Tyskland, Finland och Norge för internationellt utbyte.

Efter sin pensionering gick flytten tillbaka till ungdomens trakter, och Margareta och Charles lät bygga sitt första egna hus efter många år i prästgårdar. Bopålarna landade nu på sommarstugetomten i Ljunghusen på Falsterbonäset i Skåne. Charles fick många fina pensionsår också, även om de sista kantades av sjukdomar.

Anders Holgersson

Mer läsning

Annons