Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Gerd Johnsson, Östersund

Gerd Johnsson, Östersund, har avlidit 87 år gammal. Hon efterlämnar som närmaste döttrarna Ingrid och Eva och deras familjer. Hennes make, försäljaren Sixten Johnsson, avled efter ett kort äktenskap för några årtionden sedan.

Annons

Gerd var född och uppvuxen i Åre. Och Gerd hade det gry som var många landsbygdsbarns bästa utgångsläge i strävandena efter utbildning och arbete. Att inte vara rädd för olika studievägar och att pröva sig fram. För Gerds del blev resultatet i slutänden mycket gott, ett mångårigt ansvarsfullt uppdrag som personalassistent (för personalfrågor) inom länets landsting.

Under sin levnad var Gerd också öppen för nya intryck och impulser, som hon fick om än vid korta besök i både USA och Kina. Men hennes förankring i Åre var nog det starkaste. Med hemmet på Frönäset och med föräldrar som var aktade Årebor av sin omgivning. Hon hade därför också planerat för sitt sista vilorum i Åre.

Gerd och jag gick i skolan i Åre tillsammans. Jag gick i klassen över hennes, men elevantalet var så litet, att klasserna 3-6 undervisades tillsammans i samma klassrum av samma lärare. Det gjorde att vi nog alla kände oss som goda skolkamrater, en förutsättning för att den här skolformen skulle fungera.

Gerd hade i tonåren också arbetat i min fars sport- och fotoaffär liksom hennes pappa Oskar före henne, så familjekontakterna fanns där.

Med Gerd är en av mina allra sista barndomsvänner i Åre borta.

Lars Thomasson

Mer läsning

Annons