Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Gösta Nilsson, Bodsjöbyn

Vår pappa Gösta Nilsson har avlidit i en ålder av 84 år. Han föddes och växte upp på en gård i Slotten, Höviken i en syskonskara på fyra barn, son till Nils och Julia Jönsson.

Annons

I uppväxten gick pappa skola i Tandsbyn och hade ett stort intresse i att läsa och lära. Ett exempel, som han berättade för oss, var när han fick sin historiebok. Han tyckte den var så intressant att han läste ut den direkt. Läsintresset följde honom sedan resten av livet. Som bonnpojk fick han även lära sig att jobba hemma på gården. 14 år gammal började pappa sin arbetskarriär med att jobba i skogen. Sin militärtjänstgöring gjorde han uppe i Kiruna.

Midsommarafton 1956 så åkte pappa i väg till Fröjdholmen på dans, som var ett av hans intressen genom åren. Där träffade han Astrid, vår mamma. Samtidigt med sina tre syskon och deras respektive gifte sig pappa med mamma 1958. De fick därefter fem barn under åren 1958 till 1970.

1961 köpte de en gård i Kvissle, där de drev jordbruk i elva år. De flyttade sedan till Sunne och fortsatte driva jordbruk fram till 1985, då de köpte mammas hemgård i Bodsjöbyn. Där trivdes pappa väldigt bra med närheten till skog, natur och sjö. Pappas stora intressen var jakt, fiske och bärplockning. Fanns ingen som slog honom i bärplockning, han gick direkt på bären och fyllde hinken långt före alla oss andra. Under sina sista yrkesverksamma år jobbade pappa som kyrkvaktmästare i både Bodsjö och Lockne kyrka.

Pappa satte stort värde på familjen. Med åren blev den ganska stor, fem barn, elva barnbarn och tre barnbarnsbarn. Han fiskade gärna eller visade var bären fanns för den familjemedlem som ville följa med. Pappa var social och gillade att umgås med andra människor, ta sig en svängom på alla de danser han och mamma åkte runt på eller ett parti kortspel med goda vänner.

Pappa blev änkeman i januari och sörjs nu närmast av barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Barnen

Mer läsning

Annons