Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Hugo Mattsson, Östersund

Hugo Mattsson, Östersund, har avlidit.

Annons

Hugo föddes i Störåsen, Föllinge och föräldrarna var Margareta och Johan Fredrik Mattsson. Margareta var dotter till handelsmannen Jöns Pålsson i byn och Johan Fredrik kom inflyttad från Mattis Erstorpet i Siljeåsen utanför Alanäs.

När Hugo var två år flyttade familjen till ett småbruk i Näversjön utanför Aspås, där även Hugos yngre syskon Uno och Kerstin föddes.

Hugo visade redan i unga år prov på uppfinningsrikedom. Han experimenterade med kemiska tillsatser och ibland explosiva ämnen. Han blev också tidigt intresserad av musik då det fanns en gammal tramporgel i skolbyggnaden och han lärde sig noter av byns lärarinna. Musikintresset har sedan dess följt honom hela livet.

I 20-årsåldern utbildade Hugo sig till trädgårdsmästare, ett intresse som senare i livet också upptog en stor del av hans många intressen. Efter utbildningen fick han en tjänst som trädgårdsmästare på ett herresäte i Biby gård utanför Eskilstuna. Ett annat odlingsprojekt som han drog i gång, men då på äldre dar, var Starslåttern i trakterna kring Näversjön. Detta projekt genomfördes i samråd med Länsstyrelsen i länet.

Han kom till Asea i Västerås år 1963 som konstruktör. Dessförinnan läste han in en ingenjörsexamen i Ludvika. År 1970 gick flyttlasset från Västerås till Östersund. Då med makan Gunhild, född i Störåsen, som han gifte sig med 1954. De båda barnen Örjan och Ingrid var då i tonåren.

Efter åren i Mellansverige hade verkstadsindustrin satt sin prägel på Hugos levnadsbana. Hugo som såg lösningar inom teknikens värld blev en uppskattad medarbetare och hans kunskap inom finsvarvareriet togs väl tillvara. Han gjorde stundtals många resor runt om i landet. Hans uppfinnartalang medförde även ett flertal resor till Tyskland, Holland, USA och Kanada. En konstruktion i ett minprojekt i samarbete med Arbogafabriken och FFV blev speciellt lyckosamt och marknaden för denna uppfinning blev särskilt uppmärksammad i Kanada.

Fritidsfisket och musiken är två intressen som alltid funnits. När han i mitten av 1980-talet gick in som medlem i dragspelsklubben Jämtbälgen kom hans idérikedom klubben till del. Ett flertal resor organiserades av honom till andra klubbar, som till Kajana i Finland samt flera till Sörfold och Lofoten i Nordnorge. Gruppresan till Alberta i Kanada 1989 med Jämtbälgarna blev en sanndröm tack vare Hugo. Fram till sin 90-årsdag var han klubbens kassör i cirka 20 år. De senaste åren var han också ordinarie medlem och ålderman i den stora Veteranorkestern i länet. Han var också med vid uppstarten av allsångskvällarna i Hägra bygdegård, ett evenemang som ännu existerar. Själv sjöng han i en manskör då han arbetade i Sandviken under 1950-talet.

De sista åren var han verksam i sin hemby Näversjön med att renovera och bygga nytt. Hugos idérikedom och uppfinnarkänsla parad med praktiska lösningar på såväl små som större problem i teknikhänseende, är minnesbilder som vi sent skall glömma. En lågmäld profil och humorist med skarpt intellekt är andra omdömen som väl kan tillskrivas denne hedersman.

Tankarna idag går till hans barn Ingrid och Örjan samt systern Kerstin i Lit.

Vännen Åke Bengtzon

Mer läsning

Annons