Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Lennart Pettersson, Hoverberg

Lennart Pettersson, Hoverberg, har efter en kortare tids svår sjukdom avlidit 77 år gammal. Sent på kvällen den 11 december fick vi bud om att han lämnat oss.

Annons

Han föddes den 23 mars 1939 i Mattmar. Redan i hans unga år flyttade familjen till Östbacken i Alsens socken där hans föräldrar John och Signe bodde fram till deras frånfälle.

I ungdomen träffade Lennart sin livskamrat, Eivor och de har levt sida vid sida i 56 år. När de bildade familj bodde de både i Torvalla by och i Landverk innan de flyttade in i villan i Trångsviken. Där växte de fyra äldsta barnen upp, Monika, Anneli, Vanja och Hans-Åke.

I flera år sökte Lennart efter en plats där han kunde utveckla sin rörelse och 1980 bröt familjen upp och flyttade till Hoverberg. Nu kunde han slå sig till ro. Här föddes den yngsta dottern Emelie. Familjen har sedan dess haft sin fasta punkt i Hoverberg.

Han var en person med ett utpräglat sinne för teknik och konstruktion och hade även öga för bild och komposition. Vårt hem har varit en samlingsplats för kreativitet och produktion. Vi barn har växt upp bland metallspån, trädamm och doft av framkallningsvätska och färg. Han tog oss med ut i naturen och lärde oss att livet är något vi fått för att förvalta.

Lennart byggde under sina verksamma år upp en finmekanisk verkstad med både sina egna produkter och legotillverkning. Det som främst finns i våra minnen är den telegrafnyckel som under många år producerades i verkstaden och som sålts över hela världen. Hans största passion var ångmaskiner och han tillverkade ett stort antal fungerande modeller i metall. I den tillverkningen fick han briljera med sin höga kvalitetskänsla och känslan för precision in i varje detalj, vilket återspeglades i allt han åtog sig. På senare tid gjorde han modellerna i trä med fortsatt hög noggrannhet, så även de träleksaker som blev hans sista produktion. Foto och allt som har med det att göra har också haft hög prioritet. Vi kan med stor tacksamhet nu ta oss an den stora samling av foton som han bevarat.

Något annat som han med stor entusiasm roats av är flygning. Det fanns med redan i pojkåren då han deltog i Flygpojkarnas verksamhet i Östersund. Då föddes även intresset för radiokommunikation, där tekniken var i fokus. Som invald medlem i Svenska uppfinnareföreningen kunde Lennart delta i ett antal utlandsresor med tekniken som tema. Han besökte bland annat Kennedy space center och CERN i Genève. Han var även medlem i Tekniska museets vänner.

Under de perioder då han inte varit i sin verkstad har han befunnit sig vid sin dator. Där har han arbetat både med det fotoarkiv han samlat på sig men också med att lyfta fram gamla tekniska och historiska skrifter. Ett arbete som resulterat i en stor mängd nya böcker och häften och nu efterlämnar han ett bibliotek av kunskap som han ansåg världen behöver. Han skrev även ett mindre antal egna skrifter.

Lennart har levt ett rikt liv och lämnar ett stort tomrum efter sig och är sörjd och saknad av makan Eivor, barn, barnbarn, barnbarnsbarn samt brodern John-Erik med familj.

Familjen genom dottern Anneli

Mer läsning

Annons