Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Maja Gustafsson, Mattmar

Maja Gustafsson, Mattmar, har som tidigare meddelats avlidit den 15 januari, 88 år gammal.

Annons

Maja föddes i Mattmar och växte upp i Tossberg. 1948 träffade Maja sin käre Gustaf och de gifte sig midsommardagen 1959. Hon var alltid vid Gustafs sida. De flyttade till Myrviken där de drev Konsumbutiken. Det dröjde inte länge förrän Gustaf fick arbete på Konsum i Hallen och det blev platsen där döttrarna växte upp. Efter en tid började även Maja arbeta på Konsum där hennes huvudsyssla var att ta hand om charken och blev för alla "Maja på Konsum". De blev ett strävsamt par och arbetade sida vid sida fram till pensioneringen.

Maja var verksam i bland annat Kooperativa kvinnogillet och Röda korset och fanns ofta med och hjälpte till på olika sätt när det var någon begivenhet i byn, något som hon fortsatte med även när hon bodde i Mattmar.

Våra minnen från stugan i Höglekardalen är många, där vi har tillbringat och fortfarande tillbringar många lediga stunder. Stugan blev som ett andra hem då vi var där så fort tillfälle gavs, sommar som vinter med bärplockning, tur- och utförsåkning.

I slutet av 70-talet flyttade Maja och Gustaf tillbaka till Mattmar. Farfars hus byggdes ut och att farfar skulle bo kvar var en självklarhet. Barnbarnen började komma och att få ta hand om dem var roligt, ett eller flera spelade ingen roll. Episoder från den tiden har Maja ofta återberättat.

Maja har alltid tänkt på oss alla, har aldrig glömt någons bemärkelsedag. Många är de vävda mattor, broderade tavlor, stickade strumpor och tröjor som skapats ur hennes händer, presenter som någon av oss skulle få. Maja ville att vi alla skulle lära oss olika hantverk, baka tunnbröd och olika sorters kakor med mera, något som vi är tacksamma för och vill föra vidare.

Att baka var ett stort intresse och Maja var på Jamtlis julmarknad i många år för att sälja sina kakor tillsammans med vännerna.

Hemmet har alltid varit öppet för alla och det har funnits en stor gästfrihet.

2013 blev Maja änka. Hon bodde kvar i huset tills hon insjuknade för knappt ett år sedan och bodde sista tiden på Tallkronan i Järpen. Trots sin sjukdom behöll hon sitt goda humör och gladde många på boendet. Maja försökte in i det längsta att må bra och hitta ljusglimtar i tillvaron. En dag i höstas ringde hon och sa: "vet du, jag har börjat sticka igen, jag behöver garn". Det blev fyra par strumpor till de yngsta barnbarnsbarnen!

Maja var en mycket social person och har haft många omkring sig. Hon har betytt mycket för släkt och vänner och lämnar oss med stor saknad.

Familjen genom Ann-Helen och Anette

Mer läsning

Annons